13/06/2020

Que el risc zero no existeix...!

2 min

Com seran les activitats de lleure aquest estiu? Colònies sense jocs de contacte? Casals sense compartir el material? Campaments amb les tendes ocupades al 50%? Farem L’hora dels adeus cantant “Germans, dem-nos els colzes, senyal d’amor i sanitat”?

Monitores, monitors, caps… us admiro molt. Sempre, i aquest estiu encara més, perquè heu d’ adaptar les activitats d’estiu als temps coronavírics, a una normativa que-no-se-sap-ben-bé-mai-si-sí-o-si-no i a l’angoixa, el recel, la inquietud o, ras i curt, la por de tants pares i mares. És normal, esclar: són els seus fills i volen que mengin bé, que no tinguin fred, que no es posin malalts, que no es facin mal... De fet, hi ha alguns pares i mares que voldrien un Certificat Risc Zero. Però no es pot controlar tot. El risc zero no existeix. I això s’aplica a l’escola... i també al temps de lleure.

És curiós que tants pares i mares -molts d’ells monitores i monitors plens d’agosarada iniciativa quan eren joves- oblidin la seva pròpia infantesa i joventut, que, mirada amb els nostres ulls ISO, semblaria un infern de riscos extrems: termòmetres de mercuri, cotxes sense cinturó de seguretat, joguines sense logo UE ni prohibit 0-3, parcs infantils amb gronxadors metàl·lics rovellats i terra de ciment esquarterat, cases de colònies amb lliteres de tres pisos i portes sense barra antipànic i escales sense baranes...

Es fa difícil conciliar la necessària complicitat entre monitors i famílies amb la hiperregulació desconfiada. Però hi ha una part de la solució que és a les vostres mans, monitors i caps: heu d’excel·lir en la vostra responsabilitat i demostrar que, perquè us estimeu els infants, vetlleu per ells. Que teniu prou seny per realitzar activitats adequades a l’edat i les característiques dels nens; per assegurar-vos que es posen el protector solar quan fa sol i el jersei quan fa fred, i la mascareta si cal i quan calgui i les mans ben netes; per ensenyar-los a anar pel costat bo de la carretera; per dur una farmaciola a punt… i, a més, per fer activitats viscudes amb alegria i sense por!

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: famílies, envieu els fills a colònies, casals i campaments. No us ho penseu més. I, monitors i caps, creieu-me, us admiro molt. Sempre, i aquest estiu encara més.

stats