23/06/2021

Frases que pesen

2 min

Hi ha un seguit de frases adreçades a filles i fills que, tot i ser aparentment boniques o respondre a intencions amoroses, pesen massa i que hem de deixar de dir o fer-hi algun retoc. Frases com ara: “Tu pots amb tot”, “Arribaràs on vulguis”, “Vals per a tot”, “Ets la millor”, “Ets el millor que m’ha passat”, “Ets la meva alegria”, “Ets la meva vida”, “Espero molt de tu” o “Ets molt forta”. 

“Tu pots amb tot” no és cert. Ningú pot amb tot. Hi ha coses que ens poden. I en diversos moments i situacions necessitem que ens ajudin. Sí que podem dir: “Pots amb moltes coses” o “Pots més del que et penses”.

“Arribaràs on vulguis” tampoc és cert i, a més, posa el focus en fites externes. Arribarem on vulguem i puguem i la vida ens deixi. Hi ha factors que no depenen de nosaltres. Es tracta de fer, doncs, el que estigui a les nostres mans i procurar ser feliços en el camí cap a les nostres Ítaques, per si de cas arribar-hi no fos la felicitat. 

“Vals per a tot” és un altre engany. Ningú val per a tot, però sí que tothom valem per a algunes coses i hem d’ajudar infants i adolescents a descobrir-les.

“Ets la millor” no es pot dir de manera reiterada i absoluta. On queden les altres persones, si no? Sempre per sota. I què passarà, com se sentirà, el dia que en alguna cosa no sigui “la millor”?

“Ets el millor que m’ha passat” atorga una importància excessiva. Amb un petit retoc ho rebaixem un xic sense desmerèixer-ne el valor: “Ets del millor o del més bonic que m’ha passat”. 

“Ets la meva alegria” és molt trist si significa que no tenim cap altra alegria. Millor canviar-ho per: “Ets una gran alegria” o “Em dones molta alegria”.

“Ets la meva vida” és una frase demolidora si implica que filles i fills sostinguin la vida de mares i pares, quan ha de ser a l’inrevés. O que renunciïn a la pròpia vida, impulsos, desitjos o somnis per nosaltres. La nostra vida ha de tenir altres al·licients més enllà dels fills i filles.

“Espero molt de tu” sembla que doni ales però pot ser d’una exigència aclaparadora. Millor esperar simplement que escullin coses que els facin bé i els ajudin a fer-ne.    

“Ets molt forta” és mig veritat només. A vegades també som molt febles. I només serem persones humils, prudents, sensates, sensibles, comprensives i humanes si ho tenim en compte.  

stats