FAMÍLIES...PARLEM-NE
Opinió14/05/2016

Finestra oberta al món

M. Jesús Comellas

La canalla mira el món a través dels nostres ulls, d’allò que els mostrem, i hem de ser conscients que no cal donar-los tota la informació sobre tot el que passa perquè no ho poden entendre ni gestionar. Molt sovint només els ensenyem dibuixos animats o un món de fantasia on els fem sentir protagonistes o deixem que somiïn que ho són.

Gràcies als mitjans de comunicació la mirada infantil i adolescent és molt més àmplia que la de casa i, si no en parlem, potser està desenfocada o caricaturitzada amb més models que el familiar o els de proximitat. Cal entendre que hi ha moltes més informacions que la canalla acabarà coneixent i que els hem de guiar. Sense que els mostrem totes les dificultats que comporta la vida, la canalla ha d’entendre que al món hi ha persones i infants que no tenen les mateixes condicions, que tenen grans dificultats que cal comprendre, respectar i, sobretot, que demanen la nostra col·laboració.

Cargando
No hay anuncios

Queda clar que si mostrem inquietud i inseguretat, creient que és millor no dir-los res d’allò que els envolta per com els pot afectar, hem d’entendre que estem perdent oportunitats per educar-los, per despertar-los actituds de solidaritat, respecte i col·laboració. Actituds que no s’assoleixen amb un dia, ni només amb paraules o intencions, sinó amb accions i coneixement.

La canalla ha de viure amb il·lusió el seu present i mirar el seu futur amb oportunitats i confiança, i això només ho podrà fer si els ensenyem a comprendre i seleccionar algunes de les urgències sentides per trobar els aspectes més bàsics de les relacions afectives i humanes. Un factor bàsic per a la convivència a l’escola i al carrer i per despertar l’empatia.

Cargando
No hay anuncios

Educar-los en la por és generar barreres i obrir la porta a prejudicis i discriminacions. La memòria dels esdeveniments viscuts en un passat no llunyà hauria d’afavorir el respecte i la comprensió i no permetre que es donin casos de maltractament a persones desvalgudes. El viatge vital és complicat per a les persones adultes però cal encarar-lo de manera que la canalla aprengui a comprendre que han de participar en aquestes situacions. Han de poder gestionar-les i prendre decisions en un món que no podem preveure ni témer. I saber que els més necessitats necessiten el nostre suport.