05/09/2020

Les editorials són fenomenals!

2 min

Els primers dies de setembre tenen molts protagonistes, i també actors secundaris d’aquells que roben escenes: per exemple, els llibres de text. Els llibres de text, les queixes pel seu preu, les tècniques depurades per forrar-los -sense deixar bombolles d’aire!-, les queixes pel seu preu, marcar-los amb el nom, les queixes pel seu preu… És curiós: mentre que les editorials generalistes tenen sempre un aura heroica i èpica, les editorials de llibres de text tenen un prestigi social només una mica superior al dels fabricants d’escurabutxaques.

És injust. Els llibres de text han estat i són plataforma perquè moltes professores i professors hagin pogut mostrar el seu talent per fer arribar tota mena de continguts als alumnes (amb el seu nom com a autors i rebent una remuneració per fer-ho). Els llibres de text han ajudat i ajuden alumnes i professors. De fet, segur que en recordeu algun, o potser fins i tot el conserveu (el meu és Guiatge, d’Artur Martorell, amb il·lustracions del Cesc!)

Les editorials han hagut d’adaptar els seus materials als successius canvis de legislació, a la introducció -feta amb calçador- del llibre digital, han mirat cap a una altra banda quan a l’escola s’han fet servir fotocòpies de pàgines per repartir-les directament als alumnes (no, ja ho sé que vosaltres no ho feu mai!), s’han arriscat amb projectes innovadors i assignatures efímeres, han assessorat escoles, han patrocinat concursos, congressos, jornades i conferències… i durant la pandèmia han alliberat un munt de material perquè les escoles el poguessin aprofitar lliurement.

Per la meva feina he tingut ocasió de tractar amb molts responsables i comercials d’editorials de llibres de text. Gent dinàmica, activa, inquieta, compromesa amb l’educació, amb vocació de servei cultural. I sí, amb ganes de vendre els seus llibres, esclar, perquè hi creuen i se’ls estimen!

No sempre tinc coses a dir, però això sí que us ho diré: famílies, quan compreu els llibres de text d’aquest curs, eviteu les expressions exagerades de disgust sobre el seu preu. Si no, els vostres fills aprendran de vosaltres que la lectura, la cultura i l’escola són similars a… escurabutxaques. I segur que no els voleu transmetre això. Els materials de text estan molt bé, i les editorials són… fenomenals!

stats