02/01/2021

2021: que reneixin els somriures

2 min

Aquest és el meu desig per al 2021: que reneixen ben aviat els somriures.

La pandèmia ens els ha robat. N’hi ha una pila que s’han apagat i molts altres que no llueixen igual. Emocionalment, els tenim tenallats o escapçats per la por, la incertesa, l’angoixa, la tristor, el desànim, la privació, l’estranyesa, l’aïllament, l’esgotament, la impotència, el desconcert, la desesperança, el desconsol. No estic pessimista, no són paraules meves. Són algunes de les més repetides per famílies i docents quan els pregunto que em defineixin en una sola paraula la situació que estem vivint. Més del setanta per cent remeten a estats o sentiments ingrats.

Físicament, els duem tapats, ofegats per les mascaretes. Ha de ser un somriure molt ampli i profund, i has de tenir-lo bastant a prop, perquè la mascareta no l’emmascari. Podeu fer la prova a casa, cara a cara o davant d’un mirall. També podeu dibuixar o copiar unes quantes emoticones somrients, en un paper o a l’ordinador mateix, i després posar-hi una mascareta. Veureu que els somriures, o bona part dels somriures, desapareixen. Això fa que la sensació de malestar s’incrementi.

El somriure transmet confiança i té efectes tranquil·litzadors. Tapar-lo augmenta l’estrès i l’ansietat. El Dr. Edward Tronick va demostrar-ho a Harvard amb un experiment en dues fases, dut a terme amb mares i criatures d’un any, conegut com l’experiment de la cara quieta ( the still face ). En la primera fase, la criatura juga i la mare n’està pendent, la mira, li somriu, interacciona amb ella. La criatura està bé. En la segona fase, la mare es queda immòbil, inexpressiva, deixa de reaccionar. La criatura es neguiteja, està cada cop més inquieta i nerviosa. S’ha comprovat que amb criatures més grans i adults passa el mateix.

Si en aquests moments prefereixo les videotrucades i les formacions online a les presencials és precisament perquè podem somriure’ns sense mascareta. Enyoro, necessito, agraeixo i demano al 2021 i als Reis que recuperem ben aviat els somriures plàcids, sencers, d’orella a orella, els que il·luminen els ulls i el rostre, aquells en què somriuen cos i ànima alhora. Els que abracen, acaronen, embolcallen, enamoren i curen. Els que són esplendorosos i lliures, piquen l’ullet a la vida, ens donen ales i s’encomanen.

stats