05/01/2022

Decoració musical

2 min

Ets en un restaurant car, d'aquells on es nota que s'hi han gastat els calés per fer-te sentir especial. La presentació dels plats, el servei, la decoració del local, tot és de primera categoria. A veure, la factura que t'arriba al final de l'àpat fa una mica de mal, però la pagaries a gust si no fos per un petit detall. Durant les dues hores que has menjat allà t'has hagut d'empassar, fora de menú, un disc horrorosament dolent. Sí, ja sé que un disc dura només quaranta minuts però és que quan s'ha acabat l'han tornat a reproduir des de l'inici. Tres cops seguits. Fins i tot el nen t'ha dit: "Papa, aquesta música fa mal de cap".

Crec que no soc l'únic que s'ha trobat algun dia amb una experiència semblant. Entres a una botiga de roba i una peça de house music retrona a un volum tan eixordador que al cap de cinc minuts decideixes que tampoc et cal tant la rebequeta vermella que t'anaves a emprovar. O no tens més remei que acabar-te el sauvignon blanc d'un glop al bar de disseny perquè tens por d'entrar a la barra i destrossar el reproductor que t'està castigant amb una sessió de trap demolidora. La conclusió és sempre la mateixa. Com és possible que dediquin tant de temps i calés en les decoracions dels locals i, en canvi, els empastifin sense manies amb música dolenta, inadequada o senzillament massa forta? Tant costa esmerçar-s'hi una mica? Soc l'únic que la sent?

Ho sé, potser són manies meves i a la gent tant li fot el que sona mentre la copa estigui plena, però per si de cas, m'ofereixo desinteressadament a fer de decorador musical. Ep, no pretenc imposar el meu gust a ningú. Només m'agradaria xerrar amb el cap, saber quin tipus de clientela vol en el seu local i llavors proporcionar-li una selecció feta a mida, sense estridències i si pot ser sense versions barates de clàssics del pop amb bases xunta-xunta. Ep, i cada dos mesos renovar-la, que sentir el mateix sempre, igual que menjar cada dia macarrons, al final carrega. Sí, ja sé que als Spotify o Apple Music hi ha una cosa que es diu algoritme, però us ben asseguro que a la majoria d'establiments, les coordenades estan mal calculades. Ah, i si la cosa funciona, em convideu a un xarrupet de licor d'herbes i brindem per la màgia de la música.

stats