29/08/2020

Educar la mirada científica

2 min

La ciència noha de ser difícil, abstracta o avorrida necessàriament. Aquesta és la idea que hi ha darrere de la sèrie d’animació Tumble Leaf (Hoja al viento), que es proposa educar la mirada científica del públic preescolar.

¿És possible explicar la ciència a criatures tan petites? Aquesta sèrie d’Amazon ho aconsegueix basant-se en la curiositat i en l’interès que tenen tots els nens per explorar l’entorn i experimentar amb els objectes. Així, cada episodi arrenca amb un cranc que troba un objecte a la platja i el col·loca al “lloc de les troballes”. Aquest punt de partida és comú amb altres sèries per a criatures petites i que ja hem ressenyat en aquesta columna (per exemple, La Caleta de la Lily, que encara és a la web del Super3). La diferència aquí és que l’objecte serveix als protagonistes per arribar a conclusions sobre les seves propietats i descobrir com funcionen la llum, els reflexos, les esferes, les ombres, les esponges, etc. Sempre com a conseqüència de l’experimentació i sempre amb els personatges passant-s’ho bé en el procés. De fet, en Fig, la guineu blava protagonista, celebra amb alegria la troballa d’un nou objecte perquè sap que s’ho passarà bé examinant-lo i explorant-ne les possibilitats amb els amics.

De vegades l’experimentació està relacionada amb un problema que han de solucionar, com ara la necessitat d’il·luminar un escenari on volen fer una obra de teatre. Però els personatges s’apassionen més amb el descobriment que fan en intentar resoldre el problema que amb el problema en si mateix. Així, s’ho passen pipa fent que la llum d’una finestra es vagi reflectint en diversos objectes fins arribar a l’escenari.

Tumble leaf ha comptat amb l’assessorament de la doctora Alice Wilder, creadora d’altres programes de divulgació científica com Super Why, de la PBS. L’aspecte de la sèrie, feta amb stop-motion i uns colors vius que criden l’atenció dels nens, és l’altre punt fort de Tumble leaf (quan siguin més grans els en podeu ensenyar el making-of, un dels més complets de sèries d’aquest tipus, disponible a la web de la productora, BixPix). Per contra, als personatges, encara que són entranyables, els falta personalitat i són una mica anodins. Tumble leaf ha estrenat recentment la quarta temporada, que és l’última de la sèrie, i la trobareu a Amazon.

stats