29/01/2021

L’aventura de ser un mateix

2 min

Sentir-se diferent dels altres, adonar-te que no encaixes, no és gens fàcil, i encara menys a la preadolescència. Conscient de ser percebuda com la rara de l’institut, la Luz opta per refugiar-se al món de fantasia dels seus llibres preferits, una afició que no comparteix amb ningú més. Però la seva mare es preocupa per ella, veu que es tanca cada vegada més i no té amics, així que decideix fer-hi alguna cosa. Una mesura certament dràstica: l’enviarà a un campament d’estiu perquè aprengui a ser normal i deixi enrere la fantasia.

Així comença The Owl House (Casa Búho ), una sèrie d’animació creada per la guionista Dana Terrace que ens parla de com, sovint, ser un mateix pot ser tota una aventura. A la sèrie, que es pot mirar a Movistar, la Luz no acaba anant al campament d’estiu. En comptes d’això acaba viajant, sense voler-ho, a un món de fantasia similar al dels seus llibres, ple de monstres i encanteris. Allà coneix una bruixa, entre altres personatges que són perseguits com si fossin criminals. ¿Quin delicte han comès perquè els vulguin tancar a la presó? Doncs un amb el qual la Luz s’identifica ràpidament: ser diferents.

The Owl House no és subtil ni en el missatge ni en les metàfores. La figura de la bruixa com la dona que va ser perseguida per sortir de la norma i ser la veu de la dissidència serveix molt bé per al propòsit de la sèrie de parlar del fet que les diferències no són res que s’hagi de perseguir ni corregir, sinó que s’han d’apreciar. La bruixa té una actitud rebel i inconformista que resumeix l’esperit de la sèrie.

La Luz es convertirà en la seva aprenent i, a través de diverses aventures que tenen un ritme trepidant i un sentit de l’humor que recorden sèries com Gravity Falls iAmphibia, es refermarà en la voluntat de ser ella mateixa. Això inclou deixar que aflorin els sentiments que té per un personatge femení (és la primera protagonista d’una sèrie de Disney que no és heterosexual) en un episodi que subverteix l’escenari típic de la festa de graduació.

Així, al final la Luz acaba fent exactament el contrari del que pretenia la seva mare, que li va trucant creient que és al campament aprenent a integrar-se. A banda de trencar estereotips, la sèrie proposa a espectadors a partir de 10 anys que emprenguin l’aventura més emocionant de totes: l’aventura de ser un mateix.

stats