23/03/2021

La cançó més relaxant del món

2 min

La música té un poder extraordinari per prevenir i calmar l’ansietat, l’estrès, l’insomni i altres estats emocionals similars. Hi ha diverses músiques i cançons amb efectes beneficiosos i cadascú podem tenir les nostres. Les que tenen un màxim de seixanta beats per minut són les que poden generar més sensació de placidesa, ja que indueixen en el cervell les ones alfa, que estan associades als estats de relaxació. Però n’hi ha una en concret que ha estat considerada “la cançó més relaxant del món”, a partir d’un estudi fet per la Universitat de Pennsilvània, publicat el 2019 al BMJ (British Medical Journal). Es tracta d’una cançó instrumental titulada Weightless, composta pel trio britànic Marconi Union en col·laboració amb neuròlegs i terapeutes. Va ser escrita el 2012 amb el propòsit específic de reduir l’ansietat, la pressió arterial i el ritme cardíac. Aquest tema va resultar fins a un 11% més relaxant que altres amb efectes calmants, que també es van analitzar. 

La investigació es va fer amb pacients que esperaven anestèsia per adormir una part del seu cos, abans de ser sotmesos a una cirurgia. Se’ls va dividir en dos grups. A un dels grups se li va subministrar midazolam, un ansiolític del grup de les benzodiazepines. L’altre grup va escoltar durant tres minuts el tema de Marconi Union. Els resultats van demostrar que la cançó tenia el mateix efecte calmant que el medicament. Escoltar-la redueix els nivells d’estrès i ansietat en un 65%, un percentatge molt similar al dels ansiolítics. Tant és així que es recomana no escoltar-la conduint.  

Weightless combina melodies suaus creades per sintetitzadors amb altres d’instrumentals compostes amb piano, guitarra i barreges electròniques de sons naturals. Un dels seus elements singulars és que molt al fons s'hi pot identificar el so del batec del cor, que afavoreix la coherència cardíaca. N'hi ha una versió curta i una versió llarga de deu hores, i els efectes són més poderosos si s’escolta amb auriculars.

Amb tot, hem de poder constatar personalment els seus efectes beneficiosos i canviar de música si no en té. De la mateixa manera que si amb eines com aquesta o com les que vaig enumerar fa uns dies no aconseguim calmar l’ansietat, aleshores caldrà buscar ajuda mèdica o psicoterapèutica.

stats