16/01/2021

Igualtat sense llibertat

2 min

Al final ho han fet. Espanya ja té un permís de maternitat de 16 setmanes (un dels més curts d’Europa) i un permís de paternitat de 16 setmanes (el més llarg del món, crec). En lloc de preguntar-se per què a cap país del món han fet una cosa semblant, els nostres governants han preferit dir que som “els més avançats del món”, amb l’optimisme dels que pensen que tot el que es mou està avançant, encara que ningú sàpiga cap a on. Sí, esclar, els més avançats del món. Segur que els suecs, que només tenen tres mesos per al pare, tres per a la mare i deu mesos més per repartir-se lliurement, ens envegen.

Durant dècades el permís de maternitat ha estat només de 16 setmanes. Menys de les 18 que demanava fa vint anys l’OIT (recomanació R191). Menys dels 6 mesos de lactància materna exclusiva. Ministres del PSOE i del PP havien dit repetidament que ampliar les 16 setmanes era impossible, perquè el nostre és un país pobre i no hi havia recursos. Només van permetre que la mare pogués cedir una part de les seves 16 setmanes al pare (¿retirar drets laborals de la dona per passar-los al seu marit? Sí, això s’ha fet). Però quan algú va tenir la idea de crear un permís de paternitat -i sí, per a això sí que es van trobar diners ràpidament-, com que només un 5% de les mares havien transferit una part del permís de maternitat al pare, s’ha decidit que el permís del pare sigui intransferible. Intocable. Amb els drets dels mascles no s’hi juga.

Perquè molts pares i moltes mares s’adonen que, per a un nen de quatre mesos, no és el mateix separar-se nou hores del pare que separar-se’n nou de la mare. Es corria el risc que si tenien aquesta llibertat moltes famílies escollissin donar a la mare la major part de les 32 setmanes de permís. I això, esclar, no es pot permetre! Allò de “nosaltres parim, nosaltres decidim” s’ha d’oblidar, es veu, perquè les mares són éssers poc avançats i potser no escollirien l’opció correcta, si els permetessin escollir.

Moltes mares, veient que quatre mesos era molt poc, optaven per agafar uns mesos més de permís sense sou. Fins i tot això serà ara més difícil (“Amor meu, si ja em quedo jo la nena no té cap sentit renunciar al teu sou”).

Si vol defensar el dret dels pares i mares a escollir, doni suport a Petra, Maternidades Feministas (Plataformapetra.com).

stats