Cristina Serret

Els tractors

Els tractors agrícoles són uns vehicles colossals. Tenen un disseny pensat per arrossegar arreus grans i pesants sobre terrenys poc consistents, i són una ajuda imprescindible per a les persones que treballen al camp. Avui t’expliquem com funcionen i per què tenen aquest aspecte tan singular 

Els tractors / MARTA CAYUELA Zoom

Potents i adherents

Els tractors són vehicles que es fan servir per als treballs agrícoles. Tenen dues característiques importants: una gran potència i molta adherència al terreny.

Un motor i quatre rodes

A primer cop d’ull veiem que els tractors tenen dues parts molt diferenciades: el bastiment, que és on hi ha el motor i la cabina del conductor, i les quatre rodes.

Did you know?

Tractors replaced working animals, such as horses and oxen, which had been used since ancient times

Dues de grans i dues de petites

El que crida més l’atenció dels tractors són les rodes posteriors, que solen ser d’una mida gran i molt gruixudes. Aquestes rodes s’anomenen motrius i tenen aquestes dimensions perquè el tractor tingui més superfície d’adherència al terreny. Les rodes davanteres o directrius serveixen per marcar la direcció del vehicle.

Neumàtics amb relleu

Si mires un tractor frontalment, veuràs que els neumàtics tenen un relleu com de puntes de fletxa. Són així per afavorir que la roda penetri dins del solc de la terra tova, i també per evitar que el vehicle pugui patinar.

The very first ones

The earliest tractors were steam- powered

Moltes possibilitats de treball

Depenent del treball que es vulgui fer, els tractors poden arrossegar tota mena d’atifells o arreus. És a dir, eines agrícoles que ajuden a fer la feina al camp, com ara desbrossadores, arades, discos per remoure la terra o cultivadors.

Com una oficina amb rodes

Els tractors són uns vehicles amb una llarga història, i ja fa molts anys que n’hi ha. Els més moderns, però, són com petites oficines amb rodes. Estan climatitzats, tenen vidres antihumitat, miralls telescòpics i calefactables perquè no els afectin les baixes temperatures, i sistemes GPS que els permeten moure’s de manera autònoma pel terreny agrícola. A més, n’hi ha que incorporen panells informatius amb dades com les hectàrees recorregudes o el combustible que s’ha consumit!

Amb la col·laboració de Toni Sobrevals, delegat de vendes de John Deere