Cristina Serret

La saliva

El nostre cos és un engranatge que funciona les 24 hores del dia. Aquesta màquina perfecta que som nosaltres fabrica saliva sense parar. Avui t’expliquem què és i per a què serveix aquest líquid que ens humiteja la boca

La saliva / MARTA CAYUELA Zoom

Què és?

La saliva és un líquid transparent que es forma a dins de la boca. Està composta, sobretot, per aigua, però també té substàncies químiques com ara proteïnes.

¿La saliva cura les ferides?

La saliva ajuda a curar les ferides que ens fem a la cavitat bucal, però això no vol dir que faci miracles. Si et fas una ferida al genoll, no la curaràs llepant-la!

Did you know?

Saliva is up to 99 percent water

Per a què serveix?

La saliva és molt útil. Sobretot a l’hora de menjar. Conté uns enzims que ens ajuden a mastegar i descompondre els aliments. També fa que empassar-los sigui més fàcil.

Fem molta saliva?

Moltíssima! Més d’un litre cada dia. Les encarregades de fabricar-la són les glàndules salivals, que són a la boca i la gola.

Night break

You produce less saliva when you are sleeping

Què ens fa venir salivera?

Si penses en un menjar molt apetitós pot passar que et vingui salivera. Dit d’una altra manera, que la teva boca segregui més saliva, anticipant el moment en què menjaràs aquell aliment. També pot passar al revés, i que la boca ens quedi seca, sobretot quan passem molta por o molts nervis.