Cristina Serret

Els refugis de muntanya

Els refugis de muntanya són allotjaments pensats per als excursionistes, que hi poden passar la nit i descansar. Estan oberts a tothom que hi vulgui anar, fins i tot als nens i nenes

Els refugis de muntanya / MARTA CAYUELA Zoom

Com són?

Un refugi de muntanya té gairebé totes les comoditats: llum, llits, lavabo, aigua corrent i calefacció. Com en un hotel, però les instal·lacions són més senzilles.

Són tots iguals?

No, n’hi ha de dos tipus: els guardats i els lliures. Els primers tenen un guarda que se’n cuida i s’hi poden fer estades. Els refugis lliures, en canvi, estan oberts sempre i a tothom. Són aixoplucs d’emergència en llocs poc freqüentats, i tenen les comoditats justes per passar-hi una nit.

Ask the guard

People who look after mountain retreats are expert mountaineers

Com arriben els subministraments?

Als refugis d’alta muntanya el menjar, les begudes i les bombones de butà es porten amb helicòpter. L’energia per tenir llum i aigua calenta s’obté de plaques solars o generadors.

Com és el menjar?

Hi ha un únic menú, i el més habitual és compartir la taula amb els altres usuaris. No et sorprenguis si a l’hora de sopar els ocupants del refugi ajuden el guarda. És habitual donar un cop de mà.

Did you know?

The first muntain retreat in Catalonia was built in 1909

Els nens també hi poden anar?

I tant! Els refugis de muntanya també són per als nens i les nenes. Busca informació sobre refugis en família i veuràs tots els llocs on pots anar!