Cristina Serret

Les pintures rupestres

Catalunya és un país ric en art rupestre, unes pintures que els humans de la Prehistòria van fer a les coves i les cavernes on vivien

Les pintures rupestres / MARTA CAYUELA Zoom

Sabem què ens volen dir?

L’art rupestre té dues lectures. La primera és la que veiem a simple vista: un caçador, un animal o una escena. La segona lectura és simbòlica. La majoria d’investigadors coincideixen que els dibuixos tenien una finalitat ritual o màgica. Per exemple, invocar la caça: dibuixant un bisó, esperaven poder-ne caçar un.

Per què són importants?

Per diverses raons. D’una banda, perquè són un patrimoni artístic. De l’altra, perquè també ens ofereixen molta informació sobre el clima, la fauna, les eines o els costums de l’època prehistòrica.

Did you know?

Cave paintings have been found on the walls of caves but also on the ceilings

Quina informació ens donen?

Aquests dibuixos ens diuen moltes coses del nostre passat, però són com un llibre al qual falten algunes pàgines: resulta molt complicat de llegir i d’interpretar correctament. Per què es dibuixaven unes coses i no unes altres? Amb quina finalitat ho feien? Qui van ser els seus autors? És impossible tenir respostes per a aquestes preguntes: només podem fer hipòtesis.

Three colours

Red, black and ochre were the most commonly used colours

Com es feien?

Amb diverses tècniques. Per pintar podien fer servir la punta dels dits, però també eines com pinzells o un aerògraf, una mena de tub pel qual es bufava el pigment. La pintura l’obtenien dels minerals i de la terra, i la barrejaven amb substàncies com l’aigua o el greix dels animals. També hi ha pintures fetes amb carbó.