Cristina Serret

El panettone

A la nostra taula de Nadal no hi poden faltar les neules i els torrons. Però en aquestes dates a les pastisseries també ens ofereixen altres llepolies delicioses, com el panettone. És un dolç tradicional d’Itàlia, però els mestres pastissers catalans n’han après tots els secrets. En fem un tastet?

El panettone / MARTA CAYUELA Zoom

Cos’è un panettone?

El panettone són les postres tradicionals de Nadal a Itàlia. El seu origen el trobem a Milà, però se’n fan i se’n mengen a tot el país. El panettone és un pa dolç, farcit amb bocinets de fruita confitada o xocolata, i el secret del seu èxit és la seva massa tendra i flonja. Si el tastes, és impossible no repetir.

Un bolet dolç penjat cap per avall

Els panettones tenen forma de bolet, perquè la massa es cou de manera que desbordi el paper que l’embolcalla. Un cop surten del forn, els pastissers artesans els pengen cap per avall perquè no perdin aquesta forma.

Patience is required

It takes at least 36 hours to prepare an artisan panettone

Què hi ha en un panettone?

Els principals ingredients d’aquest dolç són la farina, la mantega, el sucre, els ous i el llevat. Elaborar un panettone a casa és bastant complicat, però ningú diu que sigui impossible.

El panettone està de moda

Fins no fa gaire, els panettones eren exclusius de les botigues gurmet, però ara en trobem en molts forns i pastisseries artesans, perquè aquestes postres italianes estan de moda. Tant, que el seu consum s’ha multiplicat per 4 els últims anys!

Did you know?

The traditional way of serving panettone is by removing the paper and slicing it. Italians consider it bad luck to remove the domed top

On es fan els millors?

Segur que no ens equivoquem gaire si afirmem que els millors panettones són els que es fan a Itàlia. Però has de saber que a Catalunya també hi tenim la mà trencada. I no ho diem nosaltres, sinó un jurat expert que, des del 2106, escull el millor panettone artesanal de l’estat espanyol. En les tres edicions del concurs han guanyat tres pastisseries catalanes. El jurat valora aspectes com l’olor, el gust, la textura o el tall.