cristina serret

Les neules

Ja ho diuen: “Per Nadal capons, neules i torrons”. Aquests dolços cruixents i trencadissos són tan irresistibles que ja fa molts segles que els catalans en mengem per Nadal. A més, les neules són tan lleugeres que sempre et queda un foradet a l’estómac per menjar-ne una.

Les neules / MARTA CAYUELA Zoom

Amb què es fan?

L’ingredient principal és l’ou. També porten farina, sucre i mantega. I alguns pastissers hi afegeixen una mica de pell de llimona o un pessic de vainilla.

Com es fan?

Un cop es té la massa, se’n fan cercles finíssims i es couen al forn. El truc per donar-los aquesta forma de canut és enrotllar-les en un objecte cilíndric tot just sortir del forn, quan la pasta encara és calenta. Per això les neules són un producte artesà: s’han d’enrotllar a mà, d’una a una.

Did you know?

Wafers were the favorite dessert of kings during the Middle Ages

Un dolç molt antic

A l’Edat Mitjana els catalans ja menjaven neules, tot i que llavors la pasta no s’enrotllava, sinó que tenia forma rodona. A més, sovint tenien dibuixos, emblemes o frases.

Menja de déus

Els antics romans oferien als seus déus una menja rodona, plana i molt fina, molt semblant a les nostres neules.

Can you resist wafers?

Wafers are so light that it is almost imposible to eat only one!

Prima com la boira

El mot neula prové de la paraula llatina nebula, que és un tipus de boira fina, un núvol molt prim. Potser perquè, per fer una bona neula, la pasta que es cou ha de ser prima com un fil.