Cristina Serret

Hola i adéu

Has comptat quantes vegades al dia pronuncies aquestes paraules? Des que et lleves fins que te’n vas a dormir, una bona pila. Els nens i nenes de la resta del món també les fan servir, però cadascú ho fa a la seva manera.

Hola i adéu   / MARTA CAYUELA Zoom

Dir “hola” i “adéu” sense paraules

¿Sabries saludar o acomiadar-te d’algú sense dir res? Esclar que sí! N’hi ha prou movent la mà. Aquest és un símbol universal. Hi ha països, com el nostre, on també ens fem petons o ens donem la mà. Però també hi ha llocs del món, com el Japó, on les persones no es toquen.

Hola, com et dius?

La paraula hola és com una clau que obre moltes portes. Et serveix per encetar una conversa amb algú que no coneixes, avisar que has arribat o fins i tot contestar quan truquen al telèfon.

World Hello Day

Novembre 21st was World Hello Day. The aim of this day is to say hello at least ten people

Com se saluda segons l’hora del dia

“Bon dia” ho podem dir fins a les 12 del migdia. “Bona tarda” ens serveix fins al vespre, aproximadament les 8. I a partir de llavors, ja pots dir “bona nit”. Si no tens clar què toca, fes servir la paraula comodí, que val per a qualsevol hora: “Hola”. Amb l’“adéu” passa el mateix: serveix des que et lleves fins que t’adorms a la nit.

Handshakes

When people shake hands, almost everyone uses their right hand

Paraules gairebé màgiques

En algunes cultures les salutacions són missatges de pau, perquè es fan servir frases com “la pau sigui amb tu”. Amb el català passa una cosa semblant: quan diem “bon dia” o “bona nit”, estem enviant un desig que tot vagi bé.

Hola

En anglès: Hello

En francès: Salut, bonjour

En alemany: Hallo

En italià: Ciao

En euskera: Kaixo

En portuguès: Olá

Adéu

En suec: Goddag

En anglès: Goodbye

En francès: Au revoir

En alemany: Auf Wiedersehen

En italià: Arrivederci

En euskera: Agur

En portuguès: Adeus

En suec: Adjö