AraKids
Cristina Serret

Els estornells

Si fésssim una llista de coses boniques que ens porta l’hivern, hi posaríem el vol dels estornells. Ben sovint aquests ocells petits i cridaners ens regalen autèntics espectacles de dansa aèria. A canvi, però, hem escoltar els seus xerrics i tenir les ciutats una mica més brutes

Els estornells / MARTA CAYUELA Zoom

Com és un estornell?

Vist de lluny, l’estornell és de color negre. Però de prop es veu que al cap i al coll hi té reflexos verds i morats. A més, a l’hivern el plomatge se li omple de petites taques blanques.

No tan petits com sembla

Els estornells fan uns 20 centímetres. Més o menys, com una ampolla d’aigua petita.

Millor en companyia

L’estornell és un ocell gregari: sempre va en grup, de vegades amb milers d’individus. Tots junts formen els grans estols que volen d’aquesta manera tan sincronitzada.

Did you know?

Some people keep starlings as pets

Ocells urbans

Els mesos d’hivern els estornells busquen recer als arbres de les places i carrers de les ciutats. Allà hi fa menys fred i se senten més protegits dels seus depredadors.

Un problema

A Catalunya hi ha estornells a pràcticament tot arreu. A les ciutats són un problema perquè fan molt de soroll i, a més, ho embruten tot amb els seus excrements.

A talented copycat

Both males and females can mimic human speech

Un so molt molest

¿Has sentit alguna vegada els cants dels estornells al capvespre? És una mica eixordador, oi? Fer-los callar és difícil. Per això sovint se’ls espanta amb altaveus que emeten crits de falcó, un dels seus grans enemics.

Grans imitadors

Els estornells poden imitar tota mena de sons, fins i tot els clàxons dels cotxes. Mozart tenia un estornell que imitava la música que componia.