Cristina Serret

A tota vela!

Els velers són vaixells que es mouen propulsats per la força del vent. Avui dia la navegació a vela es fa per esport o oci, però fa segles va ser fonamental per al desenvolupament del comerç i també per a les grans exploracions

Els velers / MARTA CAYUELA Zoom

Els primers velers coneguts

Se sap que els antics egipcis ja navegaven a vela pel Nil i el Mediterrani. Primer els velers eren mitjans de transport de persones i mercaderies. Més endavant, els vaixells a vela també van transportar soldats.

Grans exploradors a vela

A l’Edat Mitjana les tècniques de navegació van avançar molt, i això va permetre fer grans exploracions. Cristòfol Colom, per exemple, va arribar a Amèrica a bord de la caravel·la Santa Maria, un vaixell de vela de tres pals amb el qual va travessar l’oceà Atlàntic.

Did you know?

Sailing has been an Olympic sport since 1900

Símbol de llibertat

Els velers simbolitzen la llibertat, deixar-se portar on vulgui el vent. A més, com que el mar no té camins marcats, els vaixells el poden solcar lliurement.

Un mitjà de transport que és eco

Per navegar a vela només cal la força del vent. Per això els velers no necessiten combustible ni contaminen. Si bé la majoria tenen motor, el fan servir en ocasions molt puntuals, especialment quan no hi ha vent.

How do sailboats work?

Wind blows against the sails, pushing the boat through the water

Veles d’última generació

Les veles dels vaixells que fan regates estan fetes de materials sintètics que les fan molt resistents, però també lleugeres.