CRISTINA SERRET

Els escacs

Els escacs són un joc que enfronta dues persones. Cadascuna té setze peces o escacs, que es mouen en un tauler o escaquer, i l’objectiu és fer escac i mat al rei contrari. Hi pot jugar tothom, grans i petits, i són una bona manera d’entrenar el cervell.

Els escacs / CRISTINA SERRET Zoom

Qui els va inventar?

No se sap del cert. Els escacs són un joc molt antic, a les antigues Grècia i Egipte ja s’hi jugava, tot i que d’una manera una mica diferent. Fa més de 3.000 anys, a l’Índia, hi havia un joc semblant, anomenat xaturanga.

Els escacs són un esport?

Encara que no tenen espai als Jocs Olímpics, a molts països del món es consideren un esport. Si ens hi fixem, hi ha tres bons motius per creure-ho: demanen un esforç mental, cal seguir una estratègia i el resultat no depèn de l’atzar.

A popular game

About 600.000.000 (Six hundred million) people across the world know how to play chess

Qui és el millor jugador del món?

Es diu Magnus Carlsen, té 25 anys, és noruec i és campió del món des del 2013. Cada any se celebra un campionat mundial en què participen els millors jugadors del planeta. Enguany Carlsen es batrà amb un ucraïnès de 26 anys que es diu Serguei Kariakin.

Què ens aporten, els escacs?

Jugar a escacs és com fer gimnàstica del cervell. Ens fa estar concentrats, estimula la memòria i ens obliga prendre decisions. És un joc tan bo per a la ment que algunes escoles els tenen com a assignatura.

Chess helps your brain

Chess is an effective way to improve your memory

A Catalunya es juga als escacs?

I tant! Els catalans som grans jugadors d’escacs, ja sigui per diversió o competint. Les persones apassionades d’aquest joc formen clubs. Allà n’aprenen més i s’enfronten a altres clubs, com en qualsevol altre esport.