Cristina Serret

Les muses

¿T’ha passat mai, tenir una idea genial de cop i volta, com si algú te l’hagués dictat a cau d’orella? Els antics grecs creien en uns éssers, anomenats ‘muses’, que inspiraven els grans creadors per fer les obres d’art. Avui t’expliquem qui eren aquestes dones misterioses i com les invocaven

Les muses / MARTA CAYUELA Zoom

Qui són?

Segons la mitologia grega, les muses eren les filles del déu Zeus i la deessa de la memòria. N’hi havia nou, i la seva labor consistia a inspirar els poetes, filòsofs, pintors, músics i artistes en general.

Què fan?

Les muses eren les protectores de les arts, i eren la font d’inspiració dels artistes. És a dir, amb la seva presència les bones idees sorgien a raig. És per això que en moltes pintures antigues hi són representades al costat de músics, poetes o pintors.

Did you know?

According to ancient mythology, the Muses entered a singing contest with the Sirens, and the Muses won the competition

Com se les fa aparèixer?

Invocant-les abans de començar a treballar. Trobem exemples d’aquestes invocacions en textos antics, però també en obres més modernes. William Shakespeare, per exemple, demana a les muses que l’ajudin en el pròleg de l’obra Enric V.

Algú les ha vist mai?

En realitat, no. Tots sabem que les muses, com a éssers divins i màgics, no existeixen. Però aquella idea dels antics grecs que la inspiració ens pot arribar com per art de màgia, sempre ens ha fascinat.

Beautiful goddesses

In paintings the Muses are usually presented as beautiful, ethereal women

Inspiració o treball?

¿Les grans obres són fruit de la inspiració o del treball? N’hi ha que consideren que invocar les muses no serveix de res si després no hi poses de la teva banda. Un exemple és el pintor Pablo Picasso, que afirmava: “La inspiració existeix, però ha de trobar-te treballant”.