Cristina Serret

Les crispetes

Les crispetes o rosetes són blat de moro torrat, endolcit o salat, i servit calent i en grans quantitats. Als cinemes ens les ofereixen acabades de fer, i la seva intensa i temptadora aroma les fa gairebé irresistibles

Les crispetes  / MARTA CAYUELA Zoom

D’on venen?

El blat de moro és originari de l’Amèrica Central i del Sud, on es coneix i es menja des de fa milers d’anys.

Per què en mengem al cinema?

És un invent nord-americà. El costum de menjar-ne es remunta a mitjans del segle passat, i de seguida es va fer tan popular que la moda va travessar l’Atlàntic i va arribar a Europa.

Pop!

The name ‘popcorn’ is because of the noise made by the exploding seed shells

Per què peten?

Perquè dins dels grans de blat de moro hi ha una mica d’aigua. Quan els posem al foc, aquesta aigua es transforma en vapor i fa esclatar l’escorça que l’envolta. Però no tot el blat de moro rebenta. De totes les varietats que existeixen, només ho fa una, que es diu Zea mays everta.

Esperits enfurismats

Entre les tribus indígenes del continent americà hi havia una creença segons la qual petits esperits habitaven els grans de blat de moro. Quan els posaven al foc s’enfadaven, i per això, enfurismats, feien esclatar casa seva.

Did you know?

Popped popcorn comes in two shapes: mushroom and snowflake

Són saludables?

El blat de moro amb què es fan les crispetes és un aliment saludable. Conté fibra, vitamines i antioxidants. Però a mesura que hi anem afegint components com la sal, la mantega o el sucre, emmascarem aquestes propietats beneficioses. Si en fas a casa, pots fer servir oli en lloc de mantega, i sucre morè o mel en lloc de sucre blanc.