Cristina Serret

La febre

El nostre cos té un sistema infal·lible per avisar-nos de l’entrada d’agents infecciosos. Quan els detecta, augmenta la temperatura corporal. Ho notem de seguida, perquè el front ens crema i tenim calfreds i moltes ganes d’estar estirats. Avui t’expliquem com funciona aquest sistema de defensa i per què és ben normal que s’activi

La febre / MARTA CAYUELA Zoom

Què és?

La febre és un procés de defensa del cos humà. S’activa quan, per exemple, el cos detecta que hi ha virus o bacteris que ens volen atacar.

Per què puja la temperatura?

Perquè així fa més difícil el creixement de tots aquests agents invasors. A més, amb la febre es posen en marxa altres sistemes de defensa corporal. El ritme cardíac, per exemple, s’accelera. D’aquesta manera la sang fa que les defenses que han de neutralitzar els agents invasors arribin més ràpidament.

Did you know?

Early in the morning our body temperature is a bit lower than in the afternoon

Quants graus es consideren febre?

Els humans tenim una temperatura corporal d’entre 36 i 37 ºC, tot i que hi ha persones que la poden tenir una mica per damunt o per sota. Es considera que tenim febre si estem a 38 ºC o més.

What to do

Drinking clear liquids like water will help you lower your body temperature

Per què ens posem el termòmetre a l’aixella?

Perquè és un dels llocs més fiables per prendre la temperatura. Primer, perquè no està condicionat per agents externs, com la roba o la temperatura ambiental. Un altre motiu és que és una zona molt accessible i sense risc.

Si tenim febre ens hem de tapar o destapar?

Ni una cosa ni l’altra: hem de fer el que faríem en condicions normals. Quan ens puja la febre el més normal és tenir fred, però si ens tapem massa afavorim que la temperatura s’enfili encara més.

Amb la col·laboració de la metge pediatra Montserrat Bosch