Cristina Serret

El grèvol

El grèvol és fàcil de reconèixer gràcies a les seves fulles esmolades i les baies vermelles. És un dels símbols del nostre Nadal, però si en vols tenir a casa l’hauràs de comprar, perquè, tot i que a Catalunya en creix força, està prohibit collir-ne

El grèvol / MARTA CAYUELA Zoom

Un arbust molt nadalenc

El grèvol és una planta silvestre de la família dels arbustos. Els seus fruits són les boletes vermelles que maduren pels volts de Nadal. El grèvol té plantes mascles i femelles, i només les femelles fan aquests fruits tan bonics.

Grèvol o vesc?

De vegades el grèvol i el vesc es confonen, perquè tots dos són arbustos associats a les festes de Nadal. També coincideixen en el fet que tenen baies arrodonides. Però mentre que les del grèvol són de color vermell, les del vesc són groguenques. Això sí, de tots dos es diu que atrauen la bona sort.

Great for birds

Holly berries are not toxic for birds, but pets like dogs and cats may get sick if they snack on the plant

Es mira però no es toca

El grèvol és un arbust que sap com defensar-se. Les seves fulles són espinoses, i les baies, tan vermelles i tan boniques, són tòxiques per als humans. Per això no te les has de posar mai a la boca.

Una espècie que cal protegir

L’ànsia per collir grèvol per Nadal ha fet que aquesta espècie estigui en perill. Per això, a Catalunya, està prohibit agafar-ne. El grèvol que es ven als mercats o a les floristeries ha sigut cultivat en planters o ve de països on el seu comerç no està prohibit.

Did you know?

Holly plants are evergreen

Que vingui la sort!

Es diu que el grèvol és una planta que crida la bona sort. També es considera que tenir-ne a casa foragita la malastrugança i, a més, ens protegeix dels llamps.