Cristina Serret

Els fars

Sabies que a les costes de Catalunya hi ha una vintena de fars? Des del Port de la Selva fins a Sant Carles de la Ràpita, aquestes torres il·luminen les nits arran de mar i serveixen de guia per als navegants

Els fars  / MARTA CAYUELA Zoom

Què és un far?

Els fars són torres construïdes en llocs estratègics de la costa, amb una gran visibilitat sobre el mar. A la part superior tenen una llum molt potent que es pot veure des de quilòmetres de distància.

Per a què servien?

La funció dels fars era orientar els navegants durant la nit, perquè sabessin on era la costa. Ara, com que els vaixells tenen instruments moderns de navegació, ja no tenen aquesta utilitat.

Did you know?

Originally lighthouses were lit with open fires

Qui era el torrer?

Era la persona que s’encarregava del manteniment del far i el feia funcionar. Vivia a la mateixa torre. Amb l’arribada dels sistemes automàtics els torrers ja no van ser necessaris.

Per a què serveixen ara?

Molts fars són centres d’interpretació de la vida marinera i acullen petites exposicions. D’altres són miradors de la costa.

The oldest lighthouse

The world oldest existing lighthouse is the Tower of Hercules, in the harbor of La Corunya. It was built in the first century

Quin és el far més antic?

El primer far del qual tenim notícia és el d’Alexandria, a Egipte. Era a l’illa de Faros, just davant de la ciutat. D’aquí deriva la paraula far.