Cristina Serret

La cara oculta de la Lluna

Aquest 2019 farà 50 anys que els primers astronautes van trepitjar la Lluna. Però hi ha una part del satèl·lit que fins ara havia estat inexplorada. D’aquesta zona en diem la cara oculta de la Lluna i, gràcies a la nau que hi ha enviat l’Agència Espacial Xinesa, ara ja en sabem algunes coses

La cara oculta de la Lluna / MARTA CAYUELA Zoom

Per què hi ha una part de la Lluna que no veiem mai?

Perquè la Lluna triga el mateix a donar una volta sobre ella mateixa que a orbitar al voltant de la Terra. Per això, hi ha una part d’aquest satèl·lit que mai podem veure.

Quina mena de nau hi ha arribat?

El Chang’e 4 és una nau no tripulada i, per tant, no duia astronautes. El nom fa referència a una deessa que, segons la mitologia xinesa, habitava a la Lluna.

The very first time

The first humans to set eyes on the dark side of the Moon were the astronauts aboard the Apollo 8 spacecraft in 1968

Per què és una fita?

Perquè, tot i que en teníem imatges, aquest és el primer cop que un mòdul espacial aterra en aquesta part de la Lluna. A més, la sonda xinesa té un petit robot, el Yutu-2, que explorarà i estudiarà la zona.

Out of sight

Astronauts refer to the side of the Moon we can never see as the ‘far side’, and the one we always see as the ‘near side’

Què s’ha aconseguit?

Un fet històric: s’ha fet germinar una llavor de cotó a la Lluna. Cal dir, però, que no ha crescut en sòl lunar, sinó que ha brotat dins d’un contenidor hermètic. Conrear a la superfície de la Lluna seria molt difícil, perquè les temperatures oscil·len entre els 100 ºC i els -100 ºC.