JUDIT MONCLÚS

Platges metropolitanes: un ventall de propostes

Amb la calor, les platges són punt de trobada obligada per a les famílies

Platges metropolitanes: un ventall de propostes / AMB Zoom

Les platges es converteixen en una destinació indiscutible quan la calor ofega. Però, a banda de la típica imatge de la tovallola, el para-sol, el flotador i la crema solar sobre la sorra que queda tan bé a les habituals postals estiuenques, també ofereixen alternatives al 'dolce far niente'. A l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha una quarantena de platges amb una gran varietat d’ambients que s’adeqüen als gustos dels seus usuaris. I és que en els trenta quilòmetres al llarg dels quals es prolonguen se’n poden trobar de diferents tipus: esportives, naturals, urbanes i familiars.

30

L'àrea metropolitana ofereix 30 quilòmetres de platges

En totes les platges metropolitanes s’hi pot nedar, córrer i passejar, però n’hi ha que estan especialment equipades per als esports. De fet, l’AMB ha equipat un total de 81 platges amb àrees esportives on es poden trobar aparells per realitzar exercici físic, porteries de futbol, camps de vòlei amb xarxes, corfbol, etc. Tampoc cal oblidar les activitats aquàtiques i nàutiques que es poden practicar solcant les onades, com ara a les platges de Castelldefels, que disposen d’un club nàutic, un club marítim i diferents escoles de vela per posar-se a prova. Si els espais naturals són els que més atreuen els usuaris, algunes platges de l’entorn metropolità també es caracteritzen per la poca intervenció humana soferta i són al costat d’aiguamolls, boscos de pi pinyer, llacunes i dunes, les grans protagonistes de les platges de la zona sud. Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat són les que compten amb més dunes, uns ecosistemes molt febles però molt característics que les converteixen en uns espais molt especials. Per als que les vulguin descobrir d’una manera especial, Castelldefels compta amb un itinerari dunar a la platja de la Pineda, a la part nord del municipi, on estan més consolidades i ofereixen informació sobre la fauna i la flora que els són pròpies. Per descobrir totes les característiques, serveis i activitats de les platges metropolitanes, es pot consultar la web  www.amb.cat/platges o descarregar-se l’aplicació Infoplatges.

DIVERSIÓ PER A TOTES LES EDATS

198 accessos des de passejos i gairebé onze quilòmetres de passeres de fusta asseguren que el salt des de l’asfalt a la sorra sigui d’allò més còmode a les platges que estan tipificades com a urbanes per la seva proximitat amb el municipi on s’ubiquen. A més, 33 àrees de jocs infantils fan que també hi hagi platges especialment indicades per a les famílies que volen passar el dia al sol i que compten amb molts serveis per fer que aquestes jornades siguin segures, divertides i, fins i tot, culturals. A Castelldefels, per exemple, una biblioplatja assorteix de lectures els banyistes de totes les edats i, aquesta temporada, entre altres activitats, l’equipament celebrarà amb diferents activitats el vintè aniversari de la publicació de la primera novel·la de la saga de Harry Potter.

Els jocs i les activitats d’experimentació també es poden fer a la vora de la mar: és gràcies a les Jugatecambientals de l’AMB, els espais on les famílies poden descobrir aspectes relacionats amb la sostenibilitat i gaudir dels valors ambientals dels parcs i les platges metropolitanes. Aquest estiu l’Aula d’Educació Ambiental de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs ha programat un seguit d’activitats, cada matí (11.30-13.30h), per gaudir en família. Aquest cap de setmana, per exemple, s’hi farà l’activitat artística Pintem el riu Besòs, mentre que la resta de caps de setmana del mes de juliol s’hi podrà descobrir la flora i la fauna de la zona, com ara en la sessió del dia 29, que servirà perquè els més petits coneguin què és la posidònia i quins són els habitants que amaga el mar.