Ara Kids
Cristina Serret

L’operació tornada

Ja s’ha acabat l’agost. A tu encara et queden vacances, però per a la majoria d’adults ha arribat l’hora de tornar a la feina. Comença l’operació tornada de l’estiu 2017

L’operació tornada / MARTA CAYUELA Zoom

Per què tots tornem al mateix temps?

Barcelona és la ciutat més gran de Catalunya i, quan s’acaben les vacances, hi tornen milers de persones que han passat uns dies fora. El problema és que tothom aprofita fins a l’últim dia de vacances, i per això tots coincideixen a la carretera al mateix moment. Les vacances dels adults es compten per setmanes, quinzenes o mesos, així que solen acabar el 31 d’agost.

Quan serà l’operació tornada?

Aquesta mateixa setmana. Un bon nombre de cotxes van retornar als seus llocs d’origen el 31 d’agost. Però aquest cap de setmana encara hi haurà molta gent a les carreteres, perquè molta gent torna a la feina el dilluns 4 de setembre.

Not only catalans

On the road you will also find foreign tourists returning to their countries by car

Si tots volem avançar, per què ens aturem?

A l’operació tornada són habituals les retencions de trànsit, o sigui, els cotxes que es queden aturats a la carretera, fent cua per avançar. Això passa perquè en algun punt els cotxes han d’afluixar la marxa. Per exemple, perquè hi ha un peatge. Llavors es crea un efecte que fa que els que van al darrere hagin d’alentir la velocitat fins a quedar aturats. És l’anomenat efecte acordió.

Did you know?

More than half a million cars will return to the Barcelona metropolitan area

Quins efectes tenen les retencions de trànsit?

El més evident és que els cotxes no avancen tan ràpidament com voldrien. Però, a més, el fet d’anar accelerant i frenant fa que els vehicles emetin més CO 2 i que es consumeixi més carburant.