Cristina Serret

Catalunya, terra de terratrèmols?

De tant en tant el terra tremola sota els nostres peus, perquè hi ha petits terratrèmols. A Catalunya n’hi ha molt sovint, però la majoria de vegades ni ens n’adonem Amb la col·laboració de Sara Figueras, sismòloga i cap de la unitat de tècniques geofísiques de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Catalunya, terra de terratrèmols?  / MARTA CAYUELA Zoom

Quina diferència hi ha entre un terratrèmol i un sisme?

Cap. Són dues maneres diferents de referir-se a un mateix fenomen natural.

Com es mesuren els terratrèmols?

De dues maneres: amb la magnitud i la intensitat. La magnitud es calcula quan el sisme ja ha passat, i ens diu com ha sigut de gran i de fort. La intensitat ens parla dels efectes del sisme sobre el terreny, les persones i els edificis. Hi ha 12 nivells d’intensitat a l’escala de Mercalli. L’I és “no percebut” i el XII implicaria la destrucció total o canvi de paisatge.

All over the country

In Catalonia there are 18 seismic stations that record earthquakes

A Catalunya hi ha terratrèmols gaire sovint?

Gairebé cada dia! Sobretot als Pirineus i al sistema mediterrani. Però són d’una magnitud molt petita, i gairebé ni els notem. Després, cada any n’hi ha tres o quatre que sí que notem, però molt poc. De mitjana n’hi ha un de magnitud 4 cada deu anys i un de magnitud 5 cada vint. Aquests últims sí que els percebem a tot el país.

Els terratrèmols es poden preveure?

Tant de bo. Així podríem estar preparats. Però encara no s’ha trobat la manera de predir on i quan hi haurà un sisme i quina magnitud tindrà. És el gran repte dels sismòlegs.

Low danger

You don't have to worry. Esrthquakes in Catalonia are of low intensity

Quin és el sisme de més magnitud que hi ha hagut a Catalunya?

Va passar l’any 1428 al Ripollès. Prop de l’epicentre es va percebre amb intensitat IX i se li assigna una magnitud de 6,5 graus a l’escala de Richter. Potser abans n’hi va haver més, però no ho sabem del cert.