LAURA PINYOL

Per anar a l'hora: Ordre i bon humor!

Trucs per aconseguir arribar puntuals a l'escola

Educar en la puntualitat és aprendre a respectar el temps de l'altre. Transmetre el valor de ser a lloc quan toca no ha de ser un imperatiu sinó un valor, perquè viure en societat implica respectar els horaris que s'estableixen. Si no fem tot el possible perquè els nostres infants arribin a l'escola a l'hora que toca, i menystenim el fet de fer tard, no podrem explicar més endavant per què els avions o els trens -generalment- surten quan és previst; o per què si fem tard el metge pot ser que no ens visiti; o per què pot ser que algú s'ofengui si el fem esperar massa.

Algú que sigui pare o mare haurà experimentat aquella sensació de "Com pot ser que faci tard si jo sempre havia estat molt puntual?" Certament, sumar un nen, o dos, o tres, a la vida quotidiana incrementa exponencialment els factors que poden desequilibrar la puntualitat. Per tant, cal aprendre a preveure els imprevisibles i adaptar-s'hi. Un dels moments més caòtics de cada dia, per a moltes famílies, és el matí. Posar-se en dansa, sortir a l'hora per arribar a l'escola com un clau és una feina que no s'improvisa. Cal assaig i pràctica.

Heus aquí uns quants trucs per organitzar-se.

Responsabilitat

Arribar a l'escola a les 9 en punt, amb els cinc minuts de marge que s'acostumen a donar per davant o per darrere, no és una dèria dels pares. Ha de ser un propòsit tant dels pares com dels fills, i la canalla ha de poder entendre que ser puntuals és una obligació. Cada escola pren les seves pròpies mesures, algunes més estrictes que d'altres, però en general subratllar la importància de la puntualitat és una norma comuna. Arribar tard és un mal hàbit que es repeteix i, per tant, s'adquireix; no en va molts conserges podrien assegurar que els que arriben tard sempre són els mateixos.

Organització

Com que no podem preveure -ni evitar- que algú vessi el got de llet i calgui canviar-li la muda de dalt a baix, que algú es llevi amb el peu esquerre, que un no vulgui de cap manera pentinar-se o que, encara que sigui el dia d'educació física, no vulgui posar-se el xandall, és necessari tenir una mica d'organització. L'organització del dia és molt millor si és sistemàtica i comença el vespre anterior.

La roba a punt

Deixar tota la roba de l'endemà a punt a la nit facilita molt la feina del matí. Igualment, preparar la bossa de l'escola també ho fa més àgil; i més si ha d'incloure material per a activitats extraescolars. Pot resultar molt útil que els nens puguin deixar la bossa feta sempre al mateix lloc, en un espai reservat a l'entrada, o al menjador, per poder agafar-la a l'hora de marxar sense risc de descuidar-se-la. Una altra cosa que cal fer sempre el dia abans són els deures. Si un dia resulta que algú s'ha descuidat de buscar una informació o fer una activitat, el matí en cap cas és el moment adequat per buscar-la ni fer-la. Fer entendre a la canalla que les coses no es poden fer a l'últim moment també és educar. Per tant, aquesta també és una responsabilitat a compartir: cal supervisar, el vespre abans, que no toqui portar feta alguna feina que al matí sigui tasca impossible.

Esmorzar

Per evitar conflictes, mals humors o rebequeries de bon matí, val la pena planificar aquest primer àpat i no improvisar-lo. Menjar cada dia el mateix és molt pràctic, però no a tothom li agrada la fórmula. Si no és possible, establiu una varietat limitada que no prolongui massa el temps de l'esmorzar i que, al mateix temps, aporti l'energia per encarar el dia: un got de llet o de suc i cereals amb llet o iogurt, una torrada amb formatge, pernil dolç o melmelada, i fruita.

Rellotge a la vista

Heu de tenir calculat, tant si aneu a l'escola a peu, en autocar, en transport públic o en cotxe particular, quanta estona us cal. Val la pena que tothom sigui conscient que hi ha una hora que indica el moment de sortida. Per això va bé tenir un rellotge a la vista que serveixi de referència. Als nens, fins i tot, els pot semblar un joc i fomenta aquesta entesa que no fer tard és cosa de tots. Pentinar-se, rentar-se la cara havent esmorzat, les dents, abrigar-se i agafar la bossa és tot el que cal abans de l'hora H.

Bon humor

Mantenir una actitud positiva, no perdre els nervis i no anar amb presses. Si cal, preveure els cinc minuts de la mandra al llit, tant dels pares com dels fills, perquè tothom es llevi amb el temps de fer-ho tot. No enfadar-se ni renyar per costum i, important, no perdre de vista que les criatures necessiten més temps per fer les coses. Això no els fa lents, simplement tenen un ritme que també cal respectar.