Barcelona“Avui parlarem de llibres il·lustrats i d’éssers fantàstics”. La Mariona té onze anys i la Gal·la, la seva germana, vuit. Fa uns mesos, just abans de Sant Jordi, es van posar davant una càmera a la llibreria Ona Llibres de Barcelona per recomanar alguns dels seus llibres preferits. Mentre una recomanava Les històries més boniques de la mitologia grega, de Luisa Mattia, l’altra es decantava per Mortina, una història per morir-se de riure, de Barbara Cantini. Més tard, hi van tornar per presentar alguns llibres “molt bojos” que havien llegit i que també recomanaven a lectors de la seva edat. Es van batejar com les germanes Ona, però, realment, són les germanes Malet. “Un dia vaig veure que s’havien gravat amb una tauleta que tenim a casa, que no té ni connexió a internet. No érem conscients que sabien que existien aquests tipus de vídeos, tot i que algunes vegades n’havíem mirat algun que parlava d’art o de música. Em va fer gràcia i li vaig enviar a la Iolanda Batallé, la directora d’Ona Llibres, que em va dir que volia que anessin a la llibreria a gravar més vídeos”, explica l’il·lustrador Oriol Malet, el pare de les joves prescriptores.
A la Mariona i a la Gal·la els va fer il·lusió la proposta i no s’ho van pensar dues vegades. Ara tenen previst gravar més recomanacions per escampar la seva passió per la lectura. “Les dues llegeixen molt i recomanen segons els seus gustos. A la Mariona li agrada la literatura fantàstica, mentre que la Gal·la prefereix llibres com els de la Pippi Calcesllargues de l’Astrid Lindgren o l’Anna de Teules Verdes, de Lucy Maud Montgomery”. Malet reconeix que a casa tenen molt clar que no volen exposar-les en excés, però que si a elles els ve de gust continuar recomanant llibres, els servirà per contribuir a incentivar la lectura entre els més joves. “A casa, parlem molt sobre allò que llegim i sempre aprofitem per extreure’n alguna cosa. Això els dona eines per poder explicar-se després”.
“A l’hora de ser prescriptor literari és molt bàsic i lògic que també siguis lector. Per recomanar llibres n’has de llegir molts, dels que t’agradaran i dels que potser no i, fins i tot, permetre’t no acabar-ne. A partir d’aquí, et construeixes el teu propi criteri”, assenyala Magalí Homs, directora del Flic, el festival de literatura i arts infantil i juvenil. Homs explica que comprar llibres per a infants i joves es pot fer des de molts vessants i punts de vista, i que, en cas de no saber ben bé què triar, s’ha de comptar amb l’assessorament de professionals. “Cal escollir i decidir quins prescriptors connecten més amb nosaltres i ens fan descobrir una literatura que, potser d’una altra manera, no coneixeríem. Tot i això, cal defugir els que demostrin tenir interessos comercials al darrere”.
Què llegeixen els adolescents?
Marta Gil, de la llibreria El Gat Pelut de Barcelona, diu que sempre demana als clients més joves que li expliquin quins llibres els han agradat més i si volen continuar llegint en la mateixa línia o prefereixen canviar per proposar-los lectures en funció dels seus interessos. “Tot i això, el jovent sempre fa més cas, voluntàriament, als seus similars; per tant, tot indica que si han de seguir recomanacions de lectura és més fàcil que segueixin suggeriments de gent de la seva edat que de gent més gran amb qui no s'identifiquen tant. A més, els prescriptors més grans saltem una generació i les afinitats i gustos són sovint diferents i ens costa més posar-nos al seu lloc”, reconeix. Per estar al dia d’aquestes preferències, Gil segueix prescriptores joves, com ara la @Meyonbook i Anna Pardos, més coneguda com a Mixa (@mixaql).
“Cada prescriptor és diferent i això és el més interessant, que cada nou creador de contingut té un perfil propi. N’hi ha que estan especialitzats en fantasia i ciència-ficció, a d’altres els motiva la literatura contemporània i introspectiva, n’hi ha que s’obsessionen amb la literatura victoriana... En general, són persones que busquen compartir amb el món allò que els agrada i els motiva, potser perquè encara no havien trobat ningú que en parlés a les xarxes”, raona la Mixa. Alhora, reconeix que cada lector és un món i que, pel que fa als gustos, les modes van i venen. “Però és important que els llibres que es recomanin i es llegeixin siguin àgils i que els joves s’hi sentin interpel·lats. Ara entre els adolescents predomina la novel·la romàntica, que pot estar barrejada amb altres gèneres, com ara la fantasia o el thriller, i, en general, el còmic i la novel·la gràfica segueixen sent molt populars”.
La Mixa explica que al seu canal parla dels llibres que li agradaria que llegís més gent, especialment perquè li han fet passar una bona estona. “Si a sobre reflexionen sobre algun tema interessant, encara millor, però intento defugir els llibres amb moralina. Nens i joves volen llegir per viure aventures, passar-ho bé i projectar-se en els seus personatges preferits”. A més de prescriptora, la Mixa també és presidenta de l'Associació de Joves Lectors. L’entitat, formada per voluntaris, organitza gimcanes per llibreries de Barcelona, concursos de microrelats, trobades en fires literàries i jornades de joves lectors. També ha col·laborat en iniciatives com la Setmana del Llibre en Català i ha format part d’un dels grups de treball del nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura. “Dissenyem activitats per demostrar que la lectura és una font de socialització i que el més divertit és compartir-la. A més, sabem que fomentar la lectura entre els joves és una carrera de fons, així que seguirem aportant el nostre granet de sorra”.
I posats a recomanar i a parer seu, quins altres joves prescriptors cal tenir en compte? “En castellà segueixo Literatita, que va començar de ben petita i és molt expressiva i divertida. Els seus vídeos són molt dinàmics i originals, i juga amb efectes especials. En català també hi va haver uns quants booktubers molt joves, però els estudis els van impedir seguir fent vídeos, com l’Àfrica de Cuinant literatura o el Lluc de Lluctuber el Booktuber. Per altra banda, només ha penjat dos vídeos, però El Booktuber Emmascarat era adorable. I pel que fa a booktubers que encara estiguin actius però més grans, segueixo la Roser de Llibres de Gont, les Martes de Laprestatgeria, La mar de llibres i Lectumarta, i l’Anna de Traduint des de Calella. Cadascuna té perfils diferents, però totes transmeten autenticitat i passió”.