Què hi ha per menjar
Infància 09/06/2023

Set claus per als infants que tenen celiaquia

Una de cada 100 criatures pateix aquesta malaltia

Joana Costa
3 min
Dieta per celiacs

BarcelonaMalgrat que molts puguin pensar que la celiaquia és una malaltia que afecta només els adults, es tracta d'una patologia que, de fet, és comuna en edat pediàtrica, amb una incidència a la majoria dels països europeus d'un de cada 100 infants, assolint fins i tot els tres de cada cent nens en alguns països. Ara bé, això no significa que les criatures i les seves famílies n'estiguin al cas, ja que la major part dels nens i nenes no es diagnostiquen, segons dades de l'European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN). Per això, resulta encara molt important aconseguir un diagnòstic d'aquest col·lectiu al més aviat possible, de manera que es pugui garantir als infants amb aquesta malaltia un creixement i desenvolupament òptims i una ràpida resolució dels símptomes.

Complicacions en absència de diagnòstic

Segons la societat pediàtrica europea, es registren moltes complicacions associades a l'absència d'un diagnòstic, especialment baix pes i problemes de creixement, retard de la pubertat, anèmia per deficiència de ferro, fatiga crònica, osteoporosi i augment del risc de malalties autoimmunes.

Mantenir-se alerta als símptomes

Estar alerta davant dels principals símptomes és una de les claus per poder obtenir un diagnòstic ràpid. Els més comuns són diarrees, dolor abdominal, pèrdua de pes, vòmits o nàusees, estrenyiment crònic, llagues bucals i defectes dentals. Tanmateix, la celiaquia pot no presentar símptomes, cosa que la fa de difícil detecció en aquests pacients.

Tenir clares les predisposicions

A més, hi ha infants que, per les seves condicions, són grups de risc, especialment aquells que tenen familiars de primer grau amb malaltia celíaca (atesa la predisposició genètica), els que tenen diabetis tipus 1 i els que tenen les síndromes de Turner, Down o Williams, així com els malalts de tiroides autoimmune i malaltia autoimmune del fetge.

A qualsevol edat

Aquesta malaltia, que s'expressa com una reacció anòmala al gluten (una proteïna present al blat, la civada i el sègol) es pot presentar a qualsevol edat, des dels adults fins als adolescents i nens. De fet, es pot desencadenar fins i tot en nadons quan se'ls introdueix el gluten a la dieta al voltant dels sis mesos. "Quan un nen celíac menja gluten, el seu sistema immunitari reacciona fent malbé el revestiment de l'intestí prim", diu l'agència europea. El seu diagnòstic en adults es fa tradicionalment amb una analítica de sang seguida d'una biòpsia de l'intestí prim (aquest segon pas pot no donar-se en pacients pediàtrics).

Una dieta estricta

La canalla diagnosticada amb aquesta malaltia ha de seguir una dieta que mantingui el gluten absolutament al marge per a tota la vida. Aquest és l'únic tractament que hi ha actualment i permet que els símptomes remetin i que es donin complicacions futures. Ara bé, segons la societat, un 52% dels pacients pediàtrics tenen problemes per complir la dieta adequadament. Si hi ha sospites de celiaquia però l'infant no està diagnosticat cal mantenir la dieta amb presència de blat, civada i sègol per no obtenir resultats falsejats.

Controlar la dieta a l'escola

Una de les empreses de referència en l'elaboració de productes sense gluten, la italiana Schär, assenyala que, atesa la dificultat de controlar la dieta en nens, és important que en siguin conscients i que ells mateixos puguin també parlar-ne amb els altres. D'altra banda, és crucial que a l'escola n'estiguin al cas (i entenguin les particularitats de la malaltia) per adaptar els menús i evitar la contaminació creuada. També cal estar pendent si a les activitats a l'aula s'utilitza pasta o altres aliments i materials (com plastilina, que conté gluten) per substituir-los per altres que no en continguin.

Ull a les extraescolars

Els aniversaris d'altres infants, sortides i activitats extraescolars són un moment bastant delicat per als infants celíacs per posar-los en situacions noves on poden trobar-se amb altres criatures o famílies que no tenen coneixement sobre la malaltia. Per això, és important que sempre portin a la bossa algun aliment sense gluten per no quedar-se sense alternativa, i ser conscients que han de prescindir dels caramels, llaminadures, pastissos i entrepans que puguin trobar en aquests espais per a tota la canalla.

stats