Amb ulls de joc
Infància 19/01/2023

Rotar les joguines perquè juguin més

El joc és una necessitat vital, igual que menjar, i també requereix una dieta saludable i variada

2 min
Diferents jocs i materials a disposició dels infants

BanyolesL’escola, les extraescolars i les activitats programades deixen als infants amb poc temps real per jugar lliurement i, com us dèiem la setmana passada, la sobrecàrrega de joguines perjudica la salut del joc. La clau està en la quantitat però també en canviar els materials amb regularitat.

Què és la rotació de joguines?

És, sobretot, posar en pràctica l’observació per aconseguir desenvolupar una sensibilitat cap a les seves necessitats de joc i respondre en conseqüència. Un cop sensibilitzats, us serà impossible no fer els espais de joc rotatius dividint les joguines que tenen i canviant-les regularment.

Quins beneficis té?

El primer que notareu és que centraran l’atenció en allò que està exposat i buscaran amb més creativitat totes les possibilitats d’aquelles joguines. El següent benefici important serà que tindran molta més autonomia per endreçar i recollir.

Què he de deixar? 

Partiu d’una base de joguines ben triades i que els interessen i podeu començar per les que preferiu. Penseu en les joguines com grups d’aliments i deixeu-ne alguna de cada grup.

Si hi ha una joguina preferida o amb la qual encara està jugant molt es pot quedar, no cal rotar-ho tot, conserveu aquelles a les quals encara els estan traient partit.

Què faig amb la resta de joguines?

Les endreceu en caixes transparents que us permetin veure tot el que hi ha a dins i ho guardeu en un lloc que no sigui visible pels infants.

Amb quina freqüència s’ha de fer?

Quan veieu que el joc decau, hi ha infants que descobreixen veritables passions quan poden explorar exhaustivament una joguina. Per exemple, Max Alexander (@couture.to.the.max) és un infant que va tenir accés a materials de costura de ben petit i ara amb 6 anys fa dissenys propis. Per tant, és qüestió del que dèiem en el primer punt, ser sensibles i estar atents al que necessiten per anar canviant.

Conclusió

Imagina que tens una facilitat increïble per cuinar, ni tan sols necessites cap recepta perquè quan tens ingredients fas meravelles i algú s’encarrega d’omplir-te la nevera i el rebost amb ingredients variats i saludables. La rotació de joguines és això mateix, l’aliment del joc dels vostres infants.

Fundadores de Jugar i Jugar i especialistes en joc infantil
stats