OLGA VALLEJO

Roba que fomenta l'autonomia

Vestir amb roba adequada permet que les criatures se sentin còmodes i siguin autònomes

ROBA QUE FOMENTA L’AUTONOMIA Zoom

Un dels objectius de les escoles és que els nens de 3 a 6 anys assoleixin els hàbits d’autonomia. Les competències motrius varien en aquestes franges d’edat. Per això triar la roba adequada juga un paper important per fomentar la seva autonomia. Hem de tenir en compte les capacitats i competències dels fills, i recordar que tant la motricitat fina com la global es van perfeccionant a poc a poc. Per tant hem de tenir presents les seves necessitats i ens hi hem d’adaptar a mesura que van evolucionant.

ROBA ERGONÒMICA

Laia Blanco, especialista en disseny ergonòmic de moda infantil, ajuda pares i empreses a aconseguir que la roba infantil acompanyi el desenvolupament dels nens respectant els temps maduratius per fomentar-ne l’autonomia i augmentar-ne el benestar. Al seu blog, Sensible kids clothes, dóna pautes perquè la roba ens faci la vida més fàcil a tots plegats.

Cal tenir presents les necessitats de la canalla i ens hi hem d’adaptar a mesura que van evolucionant.

Blanco assegura que una bona elecció pot contribuir positivament en la canalla perquè “una roba ben triada t’ofereix un benestar físic que es pot transformar en benestar emocional, i això fa que els nens se sentin hàbils i capaços, cosa que augmenta la seva autoestima i per tant els fa ser més feliços”.

AUTÒNOMS I FELIÇOS

Rosa Garcia, psicòloga del Centre d’Atenció Psicològica El Trèvol, assegura que l’autonomia afavoreix la maduresa personal en tots els sentits: “Treballar l’autonomia sempre és bo. En el nostre model cultural la vestimenta té un pes important i es tracta d’un procés evolutiu en què s’aprenen hàbits i activitats senzilles que es van complicant cognitivament i emocionalment. Els pares han d’intentar que l’experiència sigui favorable. Si les peces són còmodes, els resultarà fàcil i atractiu vestir-se”.

La Mara i l’Andreu tenen un fill de 4 anys, el Biel. Tots dos reconeixen que l’experiència ha anat condicionant el tipus de roba que compren: “Al principi prioritzàvem qüestions estètiques, però amb el temps veus què funciona millor. Ara que ja és força autònom intentem ser pràctics i fer-ho tan senzill com sigui possible, perquè ell es frustra menys i tot és més fàcil”, explica la Mara. L’Andreu afegeix que el Biel els demana estar còmode per poder jugar sense que la roba el molesti.

ROBA BEN FETA

Ja és habitual que empreses tèxtils nòrdiques pensin en la funcionalitat de la roba i afavoreixin el desenvolupament dels petits. “En general són més conscients dels productes que fan i de la seva usabilitat. Països com Holanda (Z8 i Little Indians), Suècia (Mini Rodini) i Dinamarca (Gro Company) solen oferir roba ben pensada. Últimament a Austràlia, que no té tradició de roba infantil, apareixen marques interessants (Bandit Kids), i a Tel Aviv (Nu Nu Nu) també. A Catalunya es nota que tenim cultura tèxtil perquè hi ha empreses que ho estan fent molt bé. Tinycottons, Bobo Choses, One More In The Family i Búho Barcelona en són alguns exemples”, conclou Blanco.