Infància 22/12/2022

Quins aliments cal que els més petits evitin aquest Nadal?

El consum constant d’aliments i begudes de tota mena durant les festes exposa les criatures a una oferta permanent que cal controlar

3 min
Una taula  amb tot d’ingredients per fer un àpat nadalenc.

BarcelonaNadal és una festa originalment religiosa, però actualment és també i sobretot una celebració transversalment gastronòmica. En aquest vessant, el consum constant d’aliments i begudes de tota mena exposa les criatures a una oferta permanent i tothora, durant tres setmanes seguides en el millor dels casos, de dolços, llaminadures i atractius plats salats de tot tipus. En la mesura del possible, s’ha d’evitar sobrepassar-se amb el consum de dolços pels seus efectes perjudicials. Així, en l’oferta als més menuts, cal tenir present la necessitat de moderar les quantitats i incloure fruita i verdura en tots els àpats, cosa que també dona el missatge que aquests ingredients són igualment atractius a l’hora de fer celebracions.

1.
Aperitius de fruita
L’hummus és un aperitiu ideal per a les criatures aquest Nadal

Els dies de Nadal són jornades de trobades i d’aperitius previs als grans àpats (plens de calories i que sovint deixen sense gana els comensals), i els infants, com a membres actius de la família, també hi han de poder participar amb totes les precaucions. En aquests àpats cal que evitin el consum d’ametlles, avellanes i tota mena de fruits secs (pel perill d’ennuegament), així com olives, pernil ibèric i ingredients amb aquest perfil, que en aquest cas es poden tallar en trossos més petits i sempre sense pinyol. Una bona opció és oferir-los aperitius de fruita tallada en talls petits.

2.
Aigua en comptes de refrescos
Suc de remolatxa i taronja

Tot i que les criatures podran detectar un augment en el consum de begudes alternatives a l’aigua per part dels adults, en el seu cas cal mantenir l’oferta d’aigua com a beguda prioritària i única, i deixar de banda opcions ensucrades com refrescos o begudes sense alcohol que imiten els escumosos dels adults. En aquestes begudes el sucre hi és present en grans quantitats, i a més a més no ajuden la digestió dels pesants àpats d’aquestes jornades, on sol mancar fibra i aigua per anar de ventre.

3.
Atenció amb el marisc
Marisc típic de les festes de Nadal

Ja en l’àmbit dels àpats principals, la presència de marisc a taula és constant en aquestes dates, i cal vigilar la seva ingesta per part de les criatures per la possibilitat al·lèrgies no detectades prèviament i també pel risc d’ennuegament. Així, és aconsellable no donar cap ingredient que prèviament no s’hagi ofert (per no acabar el dia a urgències), que es pot anar introduint en les setmanes prèvies i sempre al matí (per no tenir ensurts de nit que no es detectin). I en cas de donar marisc els dies de Nadal, sempre cal fer-ho en talls petits per evitar els ennuegaments.

4.
Compte amb els farcits
Pollastre farcit amb llimona

En aquestes dates també són tradició, com a segon plat, els pollastres i viandes farcides, una opció deliciosa i també molt completa, però que és plena de perills invisibles que cal evitar en el cas dels més menuts pel risc d’ennuegament. És així per la presència de pinyons i fruits secs diversos, i per la dimensió del tall, amb els quals és necessari dominar completament l’art de mastegar. Novament, oferir el plat amb els ingredients de perill descartats i amb talls de carn petits és una garantia d’èxit.

5.
Dolços per als dies assenyalats
Pastís nadalenc

A l’hora de les postres és important que el consum de torrons, massapà, panettones i dolços es limiti a les dates de celebració i no que aquests aliments rondin per prestatges accessibles durant les setmanes prèvies. En tot cas, caldrà impedir que hi tinguin accés. Igualment, la seva oferta en les dates assenyalades ha de ser controlada i no una barra lliure, ja que són aliments poc saludables i que, a deshora, poden anul·lar altres àpats com el berenar o el sopar, necessaris per equilibrar la jornada. A més a més, cal aplicar el sentit comú i oferir trossos que l’infant pugui mastegar sense problemes.

stats