Quines són les picades més habituals a l'estiu i com s'ha d'actuar
Les de mosquits, vespa, abelles, medusa i peix aranya són les que més es repeteixen
BarcelonaL'estiu és quan més hores acostumem a estar a l'exterior, ja sigui perquè anem a la platja, a la piscina o a fer excursions. Això també provoca que sigui l'època de l'any en què més picades d'insectes i altres animals pateixen infants i adults. Segons l'Hospital Sant Joan de Déu, la majoria de cops no causen problemes de salut, però el centre hospitalari ha donat un seguit de mesures de primers auxilis per ajudar a fer desaparèixer més ràpidament els símptomes.
Picada de mosquit
És de les picades més freqüents. Cada mosquit pica una sola vegada i acostuma a produir una reacció local que pot persistir un o dos dies. Cada picada pot arribar a convertir-se en una pàpula que produeix una forta picor. Tot i així, cal evitar que l'infant es rasqui, perquè l'únic que aconseguirà és que aquesta picor encara incrementi més i de retruc es pugui erosionar la pell i provocar una infecció a la zona.
Davant d'una picada de mosquit, el millor és aplicar fred a la zona afectada i vigilar que no es produeixi una sobreinfecció (es manifesta amb pus, crosta groguenca, etc.).
Per esquivar les picades d'aquest insecte el més eficaç és allunyar-se de les zones on hi ha mosquits sobretot a primera hora del matí i al vespre, que és quan més piquen, i utilitzar roba de colors clars que si pot ser tapi tot el braç i la cama. També es poden utilitzar repel·lents, tot i que es desaconsella el seu ús quan la concentració és superior al 10%, si són criatures menors de dos anys i sobre la pell erosionada.
Picada d'abella i vespa
La primera reacció és un enrogiment i inflor de la zona on hi ha la picada. Acostuma a fer mal i la picor és intensa durant unes hores, tot i que es pot allargar més. La diferència entre les abelles i les vespes és que les primeres piquen un sol cop perquè deixen el fibló clavat a la pell, mentre que les segones poden picar diversos cops perquè no deixen el fibló.
Quan piquen aquests insectes el més efectiu és retirar el fibló en cas que sigui d'abella sense raspar la zona ni prémer el sac que conté verí i rentar la zona dues o tres vegades al dia amb aigua i sabó. També es pot aplicar calor a la picada perquè destrueix la toxina. Si el dolor és intens es pot prendre un analgèsic, i si hi ha picor antihistamínics o algun corticoide tòpic per disminuir la inflamació. En cas d'al·lèrgia s'ha de dur sempre a sobre un antihistamínic o adrenalina per administrar en cas de picada.
Només s'ha d'anar al metge si la picada és a la boca perquè pot produir obstrucció respiratòria, si hi ha més de 50 picades o hi ha una reacció anafilàctica, és a dir, que costi respirar, hi hagi diarrea, vòmits o malestar general, entre altres símptomes.
Picada de medusa
La sensació de dolor i picor és intensa i va acompanyada d'inflamació i enrogiment habitualment lineal. Posteriorment la zona pot quedar més fosca. En els nens és freqüent que apareguin butllofes i que les lesions puguin persistir durant setmanes. En ocasions molt puntuals i greus poden produir nàusees, vòmits i mareig.
Què s'ha de fer quan et pica? Primer de tot, rentar la zona amb aigua salada o sèrum fisiològic sense fregar. Sobretot no s'ha d'utilitzar aigua dolça perquè empitjora els símptomes ni s'ha de fregar ni rascar la ferida. També cal retirar els tentacles amb pinces, protegint òbviament les mans, i aplicar fred sec (gel amb un drap a sobre) durant 10 minuts.
Si el dolor o la picor són molt intensos es poden administrar antihistamínics orals, analgèsics, corticoides tòpics, i si amb totes aquestes mesures no disminueix s'haurà d'acudir immediatament al metge.
Picada de peix aranya
És un peix d'aigua salada que viu enterrat a la sorra. La seva picada produeix un dolor molt intens que va augmentant progressivament i que pot durar un dia. També s'inflama la zona i hi ha una sensació de formigueig, A vegades pot provocar mal de cap, nàusees i vòmits.
Per curar la picada s'ha de submergir el peu en aigua calenta (sense que cremi) entre 30 i 60 minuts perquè la calor destrueix el verí, i s'ha de netejar i desinfectar la ferida i retirar l'espina clavada. Mai s'ha de fer torniquets ni talls, i en cas de símptomes greus cal anar al metge i també revisar si es té posada la vacuna contra el tètanus.
Quan s'ha d'anar al metge davant d'una picada?
Cal anar a un centre mèdic si hi ha dificultat per respirar, respiració ràpida o entretallada, si hi ha inflor en qualsevol part de la cara o a la boca, si hi ha opressió a la gola o dificultat per empassar o si hi ha sensació de debilitat.