El consultori

A quina edat han d'aprendre a nedar?

Les activitats aquàtiques promouen el desenvolupament d'habilitats motores, com l'equilibri i la coordinació dels infants

Nens aprenent a nedar
19/10/2024
3 min

BarcelonaDiversos estudis suggereixen que els infants poden aprendre a nedar entre el primer any i els quatre. En tot cas, tal com explica Juanfran Bautista, responsable d’activitats aquàtiques del Club Natació Atlètic-Barceloneta (CNAB), l'inici d'aquest aprenentatge sempre dependrà del grau de maduresa i del desenvolupament motriu de l'infant. "Seran les famílies les que decidiran quin és el millor moment dins d'aquesta franja d'edat".

És bo que en comencin a aprendre quan encara són nadons?

Bautista assenyala que no hi ha cap inconvenient perquè ho facin abans de l'any, ja que l'objectiu de la natació per a nadons és la familiarització amb el medi aquàtic i que adquireixin les nocions bàsiques per moure's per l'aigua de manera progressiva, com ara fer diverses flotacions, desplaçaments, salts, respiracions... "Tota aquesta familiarització serà la base a partir de la qual es consolidaran els conceptes de la natació".

Per què és una activitat beneficiosa, en el cas dels més petits?

"L'aigua atorga als infants una agilitat i una llibertat de moviments important, encara que estiguin subjectats pels pares o els tècnics de natació", apunta Bautista. De fet, que es moguin a l'aigua contribueix al desenvolupament del seu to muscular. "A més, les activitats aquàtiques promouen el desenvolupament d'habilitats motores, com ara l'equilibri i la coordinació", indica. Per altra banda, els jocs i les activitats que es fan a l'aigua, milloren la coordinació ull-mà i la destresa manual. "També hem de considerar que, en tractar-se d'una activitat física, s'enforteix el sistema respiratori i cardiovascular, i es millora la capacitat pulmonar i la circulació sanguínia. A més, els nens que assisteixen sovint a cursos de natació veuen enfortit el seu sistema immunitari".

Què cal tenir en compte a l'hora de triar classes de natació?

Segons Bautista, cal assegurar-se que la piscina ofereixi classes específiques per a infants o natació de nadons, amb tècnics instruïts i formats en l'ensenyament de la natació en edat infantil. També cal que la piscina tingui les mesures de seguretat necessàries i que les condicions de l'aigua siguin òptimes, amb els controls i tractaments corresponents per evitar possibles malalties o infeccions. Finalment, també és imprescindible que la temperatura de l'aigua sigui adequada per als nens: ni massa freda ni massa calenta.

Què cal fer perquè s'hi sentin còmodes i no agafin por?

"Considerem les classes de natació més enllà d'una experiència didàctica o pedagògica, una experiència lúdica, on predomina el joc i la diversió. Per això, a les primeres sessions cal que aquestes classes s'adaptin sempre al ritme que marqui l'infant per, progressivament, introduir-lo en la dinàmica de la sessió". Tal com explica el responsable d’activitats aquàtiques del CNAB, és essencial considerar les habilitats i capacitats individuals i, en cap cas, obligar-los o forçar-los a fer una activitat que no vulguin, com ara saltar o submergir el cap a l'aigua. "És fonamental que els tècnics de natació transmetin calma i seguretat, i que utilitzin un llenguatge positiu i una actitud corporal relaxada. Crear aquest ambient segur és fonamental per afermar la confiança entre el nen i el tècnic". També assenyala que, en els casos en què els infants tinguin por, la comunicació entre pares i tècnics ha de ser primordial.

És bo que facin les classes conjuntament amb els pares?

La presència dels pares a l'aigua és fonamental durant els primers dies, que és quan els més petits poden tenir por a la novetat. Segons Bautista, un contacte físic pròxim millora el vincle i genera confiança. "Aquest entorn de suport ajuda que els nens se sentin segurs i els permet superar qualsevol temor o ansietat que puguin tenir pel fet d'estar a l'aigua".

stats