A.F.

Sol i estiu demanen ulls ben protegits

És molt important protegir els ulls de la canalla amb ulleres de sol

Sol i estiu demanen ulls ben protegits / FUNDACIÓ ALAIN AFFLELOU Zoom

La majoria dels adults ja hem interioritzat que portar ulleres de sol és molt més que un complement de moda, ja que el seu ús té beneficis per a la nostra salut ocular: ens protegeixen dels efectes negatius dels rajos ultraviolats. És per això que, en aquesta època, les ulleres de sol haurien de ser un complement habitual en el dia a dia no només dels adults, sinó també dels més petits, la mirada dels quals està exposada a llargues hores de sol que provoquen perjudicis a mitjà i llarg termini. 

Si tenim en compte que Espanya és un dels països europeus amb més radiació solar, és molt important que durant l'estiu equipem els més petits amb una bona crema solar i amb barrets o viseres per cobrir-los el cap. I que no passem per alt una cosa fonamental: protegir-los també els ulls. "Cal tenir en compte que les ulleres de sol no són únicament complements de moda, sinó que serveixen per evitar inflamacions de la còrnia, conjuntivitis i, en un futur, cataractes o retinopaties, entre altres alteracions oculars" explica Alberto Velarde, fundador i CEO de les ulleres de sol Flamingo. A més, hem de tenir en compte que el càncer de pell pot generar-se en les parpelles i que, segons afirmen nombrosos experts, la seva principal causa és una excessiva exposició al sol durant la infantesa.

Les ulleres de sol no són un complement de moda, ajuden a protegir els ulls davant diverses patologies

Per tots aquests motius, és recomanable utilitzar unes bones ulleres de sol des que som petits. "Hem de conscienciar-nos que l'ús de les ulleres de sol és igual d'important que el de la crema solar. Els menors estan exposats a llargues hores de jocs sota el sol i no hem de descurar la seva vista", indica Velarde. En aquest sentit, el policarbonat és el material més recomanable per a les lents dels nens per la seva protecció ultraviolada i resistència als cops. A més, a l'hora de comprar unes ulleres de sol és convenient fixar-se també en el tipus de protecció que ofereixen i, tal com revela el fundador de Flamingo, "per als més joves, la UV400 és la més adequada".

I és que protegir la visió dels més petits està en quart lloc en l'ordre de prioritats dels pares a l'hora de prendre mesures davant l'exposició al sol. No obstant això, el cristal·lí, filtre important enfront de l'UV, no acaba de desenvolupar-se fins als 12 anys d'edat i els danys que apareixen per l'efecte de la llum solar en la vista són acumulatius i irreversibles. Per això, la Fundació Alain Afflelou llança per desè any consecutiu la 'Campanya de protecció solar infantil' amb l'objectiu de conscienciar del perill dels efectes de la radiació UV en els ulls dels nens, a més d'oferir una sèrie de consells per prevenir-los.

Prop del 30% dels pares consideren que l'edat òptima per comprar ulleres de sol als seus fills és entre els 2 i els 4 anys i una cinquena part ho retardarien fins als 5 o 6 anys, segons l'estudi 'Percepció de la salut visual i auditiva a Espanya'. En aquest sentit, Elvira Jiménez, òptica optometrista i màster en investigació clínica de la Fundació Alain Afflelou, parla sobre la necessitat de protegir la vista als nostres fills des de nadons: "Com més petit és un nen, més grans són les seves pupil·les, per la qual cosa la quantitat de llum que entra a l'ull és molt major a edats més primerenques. Per això, és fonamental protegir els ulls dels nens des que són bebès".

Conscienciar sobre la salut visual

Per la seva banda, l'òptica La Creu Blanca ha impulsat aquest estiu la campanya 'Mira la festa major', una iniciativa que neix amb la voluntat d’apropar la visió i la salut visual als infants a través de la festa: els convidar a sortir i deixar de banda els aparells electrònics. Roser Cabré, optometrista especialitzada en visió infantil, assegura que “fer activitats en espais oberts i amb la protecció adequada ens permetrà ampliar el nostre camp de visió i relaxar el sistema d’enfoc, al qual li estem exigint molt constantment per culpa de l’ús excessiu de les noves tecnologies”.

9

es calcula que infants, joves i adults menors de 45 anys arriben a passar més de 9 hores diàries davant l’ordinador, la televisió o el mòbil

A través del web Mira la Festa Major, el personatge 5 Sentits ens descobreix com podem estimular les nostres habilitats visuals i què hem de tenir en compte per protegir-nos adequadament els ulls, tant si participem de la festa major com a espectadors, com si ho fem dins d’un grup del seguici. El personatge es vesteix de festa per mostrar-nos quines habilitats visuals treballen els diferents grups festius per aconseguir que la seva actuació sigui segura, coordinada i tot un èxit. En 5 Sentits  també pren forma d’exercicis visuals, dibuixos i retallables perquè els infants treballin i reforcin habilitats com la coordinació ull-mà, la motricitat fina, la discriminació de colors, l’enfoc, la coordinació binocular i la convergència.

Campanya per protegir els ulls Zoom

Campanya per protegir els ulls / La Creu Blanca

Acostumats a fixar la nostra mirada cada dia durant hores –es calcula que infants, joves i adults menors de 45 anys arriben a passar més de 9 hores diàries davant l’ordinador, la televisió o el mòbil–, Cabré recomana relaxar la visió aprofitant el bon temps per fer activitats a l’aire lliure, sempre que es facin amb seguretat i tenint en compte l’exposició al sol. Per això recorda que a l’hora de sortir “no podem oblidar-nos de protegir els ulls i la pell, especialment dels més petits, que tenen els ulls més sensibles”, i remarca que, tant en adults com en infants, “és important protegir-se amb ulleres de sol que siguin homologades i de qualitat, ja que les ulleres de fantasia resulten més perjudicials per als ulls que no pas no portar-ne”. Dur gorra amb visera i beure líquids ens ajudarà a combatre la calor, a protegirnos dels rajos UV i a gaudir de benestar, així com d’una bona visió, ja que s'evitarà la sequedat ocular.

Campanya solidària

I ja que parlem de la protecció dels ulls, la Fundació IMO impulsa la campanya 'GENiales', que, a través de la venda solidària d'uns cordons d'ulleres (signats per Custo Barcelona) i unes lents d'un sol ús sense vidre que ajuden els altres a veure-hi (en col·laboració amb Opticalia), pretén impulsar la investigació genètica de patologies oculars que avui no tenen cura.

Concretament, els fons recaptats es destinaran a l'estudi del gen ABCA4, les mutacions del qual són responsables de distròfies de retina com la malaltia de Stargard, que afecta 1 de cada 10.000 joves i provoca una pèrdua de visió que no es pot aturar amb els mitjans actuals. Tota la informació per conèixer el projecte i per difondre la iniciativa la podeu trobar a www.geniales.org.

Campanya solidària GENiales Zoom

Campanya solidària GENiales / Fundació IMO