UNICEF, Comitè Balears

La protecció dels refugiats

Protegir els refugiats i migrants ha de ser una prioritat per a la UE

La protecció dels refugiats / UNICEF/UN0185401/SANADIKI Zoom

Davant les pròximes reunions del Consell Europeu sobre asil i migració, Unicef insta tots els líders a prioritzar la protecció dels infants, independentment de la situació migratòria dels seus pares.

Qualsevol nova política migratòria de la UE ha de considerar la necessitat fonamental de proporcionar passatges segurs i vies regulars per als infants refugiats i migrants i les seves famílies, així com un accés puntual als processos d’asil i reassentament i als serveis de reunificació familiar.

Encara que els procediments d’asil de tramitació ràpida podrien beneficiar els infants, és fonamental comptar amb ajudes legals, mecanismes de recurs i altres garanties. Així mateix, els serveis de salut, educació i protecció haurien de ser completament accessibles.

Els serveis de salut, educació i protecció haurien de ser completament accessibles

Cap infant hauria de ser dut a un centre de detenció a causa del seu estatus migratori. La detenció, encara que sigui per un curt període, pot tenir un efecte devastador en la salut mental d’un infant, en el seu benestar i en el seu desenvolupament.

Hi ha alternatives a la detenció –com l’acolliment, una vida independent supervisada o instal·lacions comunitàries per a famílies– que han demostrat ser efectives.

Cap infant hauria de ser dut a un centre de detenció a causa del seu estatus migratori

Els estats membres tenen l’obligació de protegir els drets de tots els infants, segons la Convenció sobre els Drets de l’Infant.

Unicef continua a punt per donar suport a la UE en els seus esforços per protegir i promoure els drets de cada infant.