Amb ulls de joc
Infància 15/09/2022

Makedo: per què els infants juguen més amb la caixa que la joguina?

Fer construccions amb les seves mans aporta a les criatures plaer i satisfacció però també frustració i acceptació

2 min
El joc Makedo
  • Tipus de joguina: joc de construcció per crear cabanes o joguines de cartó amb caragols, un punxó, una serra segura i minitornavisos
  • Edat: de 5 a 105 anys
  • Possibilitats: proposta innovadora de peces i eines polivalents per unir, acoblar i facilitar el reciclatge del cartó.
  • Metodologia/pedagogia: Joguines Tinker

A gairebé tots els infants, a partir dels cinc anys, els agrada construir cabanes o les seves pròpies joguines. No és un joc casual: és el resultat d’una herència biològica. El nostre cervell reptilià ens porta a desenvolupar l’instint de supervivència. A voler saber com funcionen les coses i a descobrir-ho fent-les, no mirant-les.

Els vostres fills o filles també juguen a fer cabanes?

Voler construir coses és fruit de la necessitat. Si els nostres infants tenen totes les necessitats de joc i experimentació cobertes, costarà una mica més que s’hi posin. Però nosaltres podem activar-ho si expressem una necessitat concreta. Si diem “M’aniria bé una cabana de cartó per posar aquestes coses a dins” i els donem les eines i materials com els del Makedo per fer-ho, s’hi posaran.

Què poden fer amb aquesta joguina?

Els infants podran reutilitzar les caixes o brics de cartró. Només cal ajuntar unes peces amb les altres a través de les peces d’unió del joc. Això els obre un univers constructiu meravellós: des d’una caseta de nines, un robot o un cap gros, fins a estructures on poden habitar.

I si no els surt el que volen i s’enfaden?

És frustrant tenir un projecte en ment i veure que el resultat no es materialitza. Els podem ajudar fent preguntes tècniques per trobar solucions: t’han faltat cartrons? Li falta color? La mida no és correcta? La idea és acostar-nos des de l’empatia i no des de les ganes de frenar la frustració amb expressions com ara “però si t’ha quedat molt xulo!”

Per què és una bona joguina?

L’extraordinari d’aquest material és que, independentment del que construeixin, les eines que incorpora són fascinants per als infants perquè poden fer tot allò que els encanta: tallar, fer forats, caragolar i ajuntar peces.

Conclusió

Acosteu-los joguines que siguin com la capsa de cartró: propostes que acompanyin la imaginació i els permetin fer coses amb les mans sense l’ajuda de l’adult. En un món cada vegada més virtual, tenir joguines que permetin inventar coses és un regal. Segur que en guardaran bon record.

stats