Infància 06/07/2021

A l'estiu, ment en forma!

Com podem ajudar els infants a mantenir la ment en forma a l’estiu?

3 min
Perquè la canalla s'enganxi a la lectura és  important que llegeixi llibres adequats al seu nivell lector

Les vacances són un període de descans i desconnexió en què els infants, com els adults, necessiten desconnectar de les principals obligacions durant el curs escolar. Malgrat això, també és un temps meravellós per continuar estimulant-ne el desenvolupament i les ganes d’aprendre. Si durant les vacances d’estiu ajudem les criatures a establir petites rutines intel·lectuals, els estarem afavorint el desenvolupament constant i evitarem la tan poc desitjada "relliscada d’estiu".

La clau és que gaudeixin mentre aprenen, i per aconseguir-ho és important proporcionar-los el repte adequat en cada moment; per això també hem d’aprofitar les vacances per potenciar-ho. "D’aquesta manera no només els costarà menys tornar a l’escola, sinó que també els estarem ensenyant que de fer una cosa intel·lectual també se’n pot gaudir, i que precisament durant les vacances podem tenir més temps per dedicar-hi", apunta Laia Santanach, directora i orientadora del centre Kumon Barcelona-Sant Gervasi-Galvany.

Tenir uns hàbits diaris d’activitat afavoreix que els alumnes siguin més responsables i organitzats, i que estiguin més compromesos amb les seves tasques la resta de l’any. "Si a un infant li ha agradat moltíssim el tema de la prehistòria que ha fet a l’escola durant el curs, per exemple, les vacances són un període fantàstic per estimular-li la curiositat i les capacitats. Podem ajudar-lo a buscar llibres relacionats amb la temàtica i animar-lo a amplar els coneixements per si mateix, cosa que afavoreix l'actitud autodidacta", afegeix. 

Entre les activitats que poden ajudar els infants a exercitar la ment durant les vacances hi ha la lectura que, a més de ser un entreteniment fantàstic, els ajudarà a desenvolupar-se tant intel·lectualment com emocionalment. Prioritzar la comprensió lectora és una manera molt efectiva de continuar aprenent, fins i tot a l’estiu, i de preparar-se per començar el nou curs. Aquí teniu uns quants beneficis que aporta la lectura diària:

  1. Entreté i ajuda a desenvolupar la imaginació. Llegir és viure mil aventures a través dels llibres, sense necessitat de sortir de casa. Un dels beneficis principals és que ajuda a desenvolupar la imaginació dels infants, perquè els permet viatjar, conèixer mons nous i sentir-se part dels textos que llegeixen.
  2. Contribueix al desenvolupament emocional dels infants. Un altre dels beneficis de la lectura és que activa l’empatia i és una font extraordinària de creixement emocional. Quan els infants llegeixen diferents tipus de llibres, entren en contacte amb una gran varietat de personatges i aprenen a entendre per què cadascun actua d’una manera o d’una altra.
  3. Ajuda a desenvolupar la capacitat de concentració. L’hàbit lector és fonamental en el desenvolupament de la capacitat de concentració. Els infants es poden beneficiar del desenvolupament de la capacitat de concentració que els dona la lectura i, amb això, optimitzar el temps d’aprenentatge i obtenir millors resultats acadèmics.
  4. Ajuda a desenvolupar la capacitat autodidacta. La comprensió lectora és la base de l’aprenentatge. Per això és molt important que un infant pugui llegir i entendre qualsevol tipus de text que es trobi.

"Com diem a Kumon, la clau per al desenvolupament dels infants està en el fet d’oferir-li el repte adequat a la seva capacitat. Per això, si vols que el teu fill s’enganxi a la lectura, és molt important que llegeixi llibres adequats al seu nivell lector, tingui l’edat que tingui. Us animem a consultar la nostra Guia de la Bibliografia Recomanada de Kumon, l’única que conté la millor selecció de llibres recomanats en funció de la competència lectora", conclou Santanach. 

Recordeu també que cada dia teniu una nova proposta de lectura per a infants i joves al canal d'Instagram de l'AraCriatures, @aracriatures.

stats