A.F.

El joc a l'aire lliure és fonamental per a la canalla

Coincidint amb el Dia de les Classes a l'Aire Lliure, els experts alerten que un 5% dels infants no juguen mai fora de casa

El joc a l'aire lliure és fonamental per a la canalla / UNILEVER Zoom

Els nens no han tingut mai tan poc temps per jugar a l'aire lliure com avui dia. Diversos estudis demostren que el temps de què disposen els nens per jugar a l'exterior ha caigut un 71% en només una generació i que molts infants passen un 90% de la seva vida en espais tancats.

Per aquest motiu, fa uns dies es va celebrar la segona edició del Dia de les Classes a l'Aire Lliure, una iniciativa a través de la qual milers de centres educatius celebren els beneficis del joc i de l'aprenentatge a l'aire lliure. En la segona edició d'aquesta jornada a Espanya es van sumar a la iniciativa 215 escoles i 41.000 alumnes.

Durant els últims 30 anys, diversos estudis han certificat també que el temps de què disposen els nens per jugar a l'escola també s'està reduint de forma considerable. Els centres educatius cada vegada dediquen menys temps i espai al joc a l'aire lliure i un 30% dels nens han vist reduït el seu joc a l'exterior en més de 30 minuts en l'última dècada.

Malgrat això, els sondejos duts a terme per a la campanya 'Embrutar-se és bo' de Skip proven que els pares consideren que el joc és fonamental per al desenvolupament dels fills. En concret, el 98% dels pares espanyols admeten que el joc és una activitat necessària per aprendre habilitats imprescindibles en la vida. És més, 9 de cada 10 pares a Espanya afirmen que sense el joc els nens no poden aconseguir una educació completa.

9 de cada 10 pares a Espanya afirmen que sense el joc els nens no poden aconseguir una educació completaLa solució en el cas de les escoles és senzilla: donar almenys una hora de classe a l'aire lliure i, d'aquesta forma, posar en relleu la transcendència del joc a l'exterior. A més, mentre juguen, la canalla poden aprendre gràcies als elements que ofereix la natura, com practicar l'aritmètica amb pedres i fulles, jugar a la recerca del tresor per aprendre història o construir refugis i conèixer nous insectes.

Jugar ensenya i enriqueix

El 18 de maig es va celebrar aquesta jornada mundial de les classes a l'aire lliure, que a Espanya ha trobat dos aliats en Skip i Ajuda en Acció. Aquest any la iniciativa ha superat els 215 centres educatius inscrits i 41.000 alumnes participants, unes xifres que converteixen Espanya en el tercer país a nivell mundial en termes de participació, només per darrere de la Gran Bretanya i el Brasil.

El professor Peter Blatchford, que ha investigat el temps de joc als centres educatius durant 20 anys, explica que "el joc i els descansos cada vegada es retallen més en la rutina diària de les escoles, però els nens els necessiten per processar tot allò que han après i per poder socialitzar correctament. Gràcies a ells, desenvolupen habilitats i creen relacions amb els seus companys fonamentals per viure una infància feliç".

El repte per a pares i centres educatius és trobar l'equilibri entre joc i aprenentatge tradicional. En aquest sentit, el 56% dels pares de tot el món creuen que els deures tenen més rellevància que el joc en l'èxit futur dels fills. El 2016, el 79% dels centres educatius que va prendre part en el Dia de les Classes a l'Aire Lliure van assegurar que incrementarien el temps que passen els alumnes fora de les aules aprenent i jugant. Aquest any ha crescut també el nombre d'escoles i països que formen part d'aquesta iniciativa creada per conscienciar la societat sobre la importància del joc en el desenvolupament personal dels més petits.

56% dels pares de tot el món creuen que els deures tenen més rellevància que el joc en l'èxit futur dels fills

La proposta educativa del Dia de les Classes a l'Aire Lliure l'ha desenvolupada Ajuda en Acció, ONG experta en infància i educació en valors. Ofereix diferents activitats adaptades als diferents cicles educatius perquè els nens gaudeixin almenys d'una hora de classe a l'exterior de forma regular. Els materials per al foment del joc a l'aire lliure estan disponibles per a centres, professors i famílies a la pàgina web www.aprendiendoalairelibre.es.

Julián Donoso, responsable d'Aliances Estratègiques d'Ajuda en Acció, apunta que "el joc proporciona una sèrie de valors essencials que només poden aprendre's a través de l'experimentació, com el treball en equip, la inclusió, la igualtat, la convivència i el diàleg". I afegeix: "Per aquest motiu, des d'Ajuda en Acció col·laborem activament en el Dia de les Classes a l'Aire Lliure". Per la seva banda, Ana Palencia, directora de Comunicació i Sostenibilitat d'Unilever Espanya, recorda que "fomentar el joc és bàsic perquè els fills progressin en la vida de la millor forma possible. No és car, no és un sacrifici i només són necessaris una mica de creativitat i de confiança"