Criatures 20/02/2020

Ser infant en un món cada vegada menys saludable

El món no està oferint als infants una vida saludable ni un clima adequat per al seu futur

A.f.
3 min
Les amenaces climàtiques i comercials demanen que es replantegi a fons la salut dels infants

Cap país està protegint adequadament la salut dels infants ni el seu medi ambient, segons un informe històric publicat per una comissió de més de 40 experts en salut dels infants i els adolescents de tot el món.

La comissió va ser convocada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Unicef i The Lancet. L'informe, A future for the World's children? (Un futur per als infants del món?) mostra com la salut i el futur de tots els infants i els adolescents estan en perill immediat a causa de la degradació ecològica, el canvi climàtic i les pràctiques de comercialització exploradores que empenyen els infants a consumir menjar molt processat, begudes ensucrades, alcohol i tabac. "Malgrat que la salut dels infants i els adolescents ha millorat en els últims 20 anys, el progrés s'ha estancat i està a punt de revertir-se", afirma la primera ministra de Nova Zelanda i copresidenta de la comissió, Helen Clark.

La intensificació del canvi climàtic amenaça el futur de tots els infants

L'informe inclou un nou índex mundial de 180 països que compara els seus resultats sobre supervivència i benestar infantil, i que inclou la salut, l'educació i la nutrició; la sostenibilitat, amb un indicador per a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i l'equitat o desigualtat d'ingressos. Segons l'informe, tot i que els països més pobres han de redoblar els esforços perquè els infants tinguin una vida saludable, les excessives emissions de carboni –desproporcionades en el cas dels països més rics– posen en perill el futur de tota la infància.

Un entorn que condiciona

Si, segons les projeccions actuals, l'escalfament global supera els 4°C l'any 2100, les conseqüències per a la salut dels infants seran devastadores a causa de l'augment del nivell del mar, les onades de calor, la proliferació de malalties com el paludisme i el dengue, i la malnutrició. L'índex mostra que els infants de Noruega, la República de Corea i els Països Baixos tenen més possibilitats de supervivència i benestar, mentre que els infants de la República Centrafricana, el Txad, Níger i Mali tenen les pitjors perspectives. No obstant, prenent en consideració les emissions de CO2 per habitant, els autors van trobar que els països amb més possibilitats van endarrerits: Noruega es va classificar en la posició 156; la República de Corea, a la 166, i els Països Baixos, a la 160. Cadascun d'aquests països emet més CO2 per habitant que la seva meta per al 2030. Els Estats Units, Austràlia i l'Aràbia Saudita figuren entre els 10 països que generen més emissions .

L'obesitat infantil no para de créixer

L'informe també posa l'accent en el perill que representen per als infants les pràctiques de comercialització nocives. Hi ha dades concloents que indiquen que en alguns països els infants veuen fins a 30.000 anuncis de televisió durant un any i que l'exposició dels joves als anuncis sobre cigarretes electròniques ha augmentat més del 250% als Estats Units en dos anys, i ja arriben a més de 24 milions de joves.

L'exposició dels infants a la comercialització de menjar porqueria i begudes ensucrades s'associa a la compra d'aliments no saludables, el sobrepès i l'obesitat, un exemple de com la comercialització abusiva està relacionada amb l'augment alarmant de l'obesitat infantil. El nombre d'infants i adolescents obesos va passar d'11 milions el 1975 al 124 milions el 2016. És a dir que es va multiplicar per 11, amb greus conseqüències individuals i socials.

Calen mesures immediates

Amb l'objectiu de protegir els infants, els autors independents de la comissió advoquen per la creació d'un nou moviment mundial impulsat pels infants i dirigit a ells. Algunes recomanacions són les següents:

  1. Aturar les emissions de CO2 amb la màxima urgència perquè els infants tinguin un futur en aquest planeta.
  2. Fer que els nostres esforços per aconseguir un desenvolupament sostenible girin al voltant dels infants i els adolescents.
  3. Adoptar noves polítiques i fer noves inversions en tots els sectors perquè afavoreixin la salut dels infants i fer efectius els seus drets.
  4. Incorporar les opinions dels infants en les decisions sobre polítiques.
  5. Reforçar les normes nacionals sobre pràctiques de comercialització nocives, amb el suport d'un nou protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides.

"Des de la crisi climàtica fins a l'obesitat i les pràctiques comercials nocives, els infants de tot el món han d'enfrontar-se a perills que eren inimaginables fins fa poques generacions", ha assegurat Henrietta Fore, directora executiva d'Unicef. "És hora de replantejar la salut infantil de manera que es consideri que els infants i el seu benestar són una prioritat en els programes de desenvolupament de tots els governs per sobre de la resta de consideracions".

stats