Amb ulls de joc
Infància 30/08/2022

Per què és important jugar a casa abans de tornar a l'escola

Segur que molts heu viscut la il·lusió del vostre fill o filla en retrobar les seves joguines després de les vacances. Us expliquem per què passa i la importància que té per als infants tornar a casa

2 min
Un nen jugant a l’Scalextric a casa durant el confinament pel coronavirus.

BanyolesEls infants juguen sempre perquè, com diu el divulgador que mai va anar a l’escola André Stern, “no diferencien entre viure i jugar”. Però durant les vacances solem deixar les parets conegudes de casa per descobrir nous llocs. Per a molts infants menors de 5 anys, marxar de casa, encara que ho hagin fet altres vegades, és una experiència totalment nova perquè simplement no recorden l’any anterior, almenys no com el recordem els adults.

1.

Sortir de casa implica un esforç extra

Els infants petits, quan marxen de vacances, viuen cada dia de l’única manera que ho saben fer: vivint el moment de manera intensa i molt sensorial. Això comporta que fer un viatge a un lloc desconegut impliqui fer l’esforç d’habitar de manera sensorial aquell espai. Per exemple, si al lloc on anem hi ha peluixos, joguines i coixins, solen olorar-los, mirar-ne les costures trencades… Tot allò que a casa seva ja coneixen.

2.

El concepte del temps dels nens és diferent del nostre

A més, el concepte de temps dels infants és totalment diferent del nostre. Segur que encara recordeu com de llargs es feien els estius quan éreu petits. Els infants no són conscients de si han passat cinc dies o tres setmanes i durant el temps que passen fora, tot i que no saben expressar-ho, molts troben a faltar casa seva perquè és el seu espai de joc i exploració segur.

3.

La necessitat de reconnectar amb l’espai de joc

Quan tornen, no és estrany veure’ls jugar molt amb les seves joguines. Alguns fins i tot es neguen a sortir al parc o a passejar. Prefereixen estar a casa, dirigint el seu propi joc, l’espai i el temps. I fer-ho és una manera meravellosa d’autoregular-se! Això implica retrobar-se amb el descans que significa la llar: un espai conegut, sense els estímuls ni les propostes noves que ens fa viure l’estiu i que els treuen hores de descans i de connexió amb ells mateixos.

4.

La seguretat de tornar a casa

Quan vam tornar de vacances, a casa nostra es van sentir expressions com: “Que bonic és el nostre terra!”, “Que blanca és la banyera!” o “El meu joc de construcció, ja no me’n recordava!” Estar a casa envoltat dels objectes i parets que coneixem ens dona seguretat i ens permet agafar forces per poder tornar a sortir. Per això és genial si els podem regalar alguns dies de calma a casa abans de començar l’escola.

5.

Una secció amb ulls de joc

Som la Carmen i la Claudia de Jugar i Jugar i en aquesta secció que encetem us parlarem del joc, descobrirem joguines, en desmitificarem d’altres i us explicarem nous usos que els podeu donar. Esperem fer d’aquesta secció la vostra llar, el vostre lloc conegut per mirar la vida –independentment de l’edat que tingueu– amb ulls de joc. Perquè el joc és el nostre llenguatge i la nostra manera d’encarar la vida. I ens encantaria que també fos el vostre.

Fundadores de Jugar i Jugar
stats