Infància 07/04/2021

Formació als cossos policials de Catalunya sobre la SAF

A Catalunya, el 50% dels infants adoptats a Rússia i països de l’Est n'estan afectats

3 min
A l’Hospital de la Vall Hebron fan teràpia assistida amb gossos per tractar la SAF

Afasaf-Fasd, l’associació de famílies afectades per SAF/TEAF (síndrome alcohòlica fetal o trastorn de l’espectre alcohòlic fetal), ha iniciat un programa de col·laboració amb els Mossos d’Esquadra –obert a la resta de cossos policials de Catalunya– per a la difusió i formació dels agents sobre els trets de comportament dels afectats per aquests trastorns. La formació ha de servir als professionals de la policia per comprendre millor determinades reaccions i gestionar millor la intervenció policial.

En països com els Estats Units i el Canadà, on el TEAF està mes estudiat i documentat, se sap que el 60% dels adolescents i joves afectats per aquests trastorns acaben tenint problemes amb la justícia com a víctimes, o per agressions, robatoris, drogues, etc. Al Canadà s’estima actualment que un 40% del total de la població reclusa pot estar afectada per TEAF. El problema és que s’estaria jutjant sota criteris estàndard persones que, encara que a primera vista no ho sembli, estan afectades per una discapacitat intel·lectual i alteracions de comportament que els afecten severament la capacitat de control d’impulsos i de comprensió de les conseqüències dels seus actes.

El programa formatiu per als Mossos d’Esquadra

El programa formatiu s’ha iniciat amb la participació d’uns 40 agents dels Grups d’Atenció a la Víctima i de les Oficines de Relacions amb la Comunitat pertanyents a les 11 comissaries dels Mossos d’Esquadra de la regió policial de Girona. Aquesta la seguiran altres sessions formatives impartides per Afasaf, la primera de les quals serà el dia 13 d’abril amb la Unitat Regional de Terres de l’Ebre. En tot cas, més enllà d’aquests dos grups de professionals, des de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra es buscaran estratègies perquè la informació arribi als agents que patrullen per pobles i ciutats d'arreu del país.

La sessió de divulgació i formació sobre SAF/TEAF ha estat impartida per mares sòcies d’Afasaf que han compartit amb els agents la informació sobre aquest trastorn i consells útils basats en la seva experiència. Aquests joves són molt impulsius i poden arribar a ser violents i entrar en pànic en situacions en què hi hagi un excés d’estímuls, com per exemple que els envoltin llums i sirenes policials, emissores de ràdio, o que la persona sigui detinguda. A partir de les explicacions, diversos agents han pogut identificar com a afectat per SAF algun jove no diagnosticat que ha sigut motiu d’algunes intervencions policials per aldarulls al carrer o en l’àmbit familiar.

Per les condicions sanitàries, aquestes sessions es desenvolupen en línia. Just abans de la pandèmia per covid, Afasaf havia realitzat presencialment una sessió pilot d’aquesta formació amb els agents dels Grups d’Atenció a la Víctima de les comissaries de Mossos d’Esquadra de la regió metropolitana nord, amb similars resultats de reconeixement de casos que eren difícils d’enquadrar i comprendre.

SAF/TEAF al nostre país: on som i on podem arribar

A Catalunya, igual que en el conjunt de l’estat espanyol, la SAF/TEAF era desconeguda fins fa ben pocs anys. Però l’arribada per adopció de 5.000 infants procedents de Rússia i països de l’Est entre l’any 2000 i 2018 va fer que les famílies comencessin a partir problemes de criança i un pelegrinatge d’especialistes i diagnòstics desencertats, fins que es va destapar que el 50% d’aquests nens estaven afectats pels danys que provoca en el fetus la ingesta d’alcohol durant l’embaràs.

Es calcula que hi ha més de 2.500 nens i joves afectats a Catalunya, si comptem només els provinents d’adopcions, per la qual cosa, atenent que aquests nens i joves es relacionen diàriament amb familiars, companys, mestres i educadors, unes 100.000 persones a Catalunya es relacionen regularment amb un afectat per TEAF, ho sàpiguen o no.

D'altra banda, els especialistes intueixen que al nostre país amb els canvis dels hàbits de consum d’alcohol entre la població que ara té menys de 40 anys ja s'han pogut produir els primers naixements de nadons autòctons severament afectats. Quan són petits és fàcil confondre'ls amb nens hiperactius i és important recordar que no cal que la mare sigui alcohòlica perquè hi hagi aquesta afectació; pot tractar-se d’un consum social, en una festa o celebració quan la dona ni tant sols sap que està embarassada.

Per això des d'Afasaf-Fasd recorden la importància que les dones siguin conscients que quan volen quedar-se embarassades han de deixar de consumir alcohol, perquè no hi ha una quantitat segura.

stats