Criatures  /  Infància 23/03/2019

2.922 dies de violència contra els infants

Es compleixen vuit anys de guerra a Síria

Unicef, Comitè Balears
2 min
2.922 dies de violència contra els infants

Quan es compleixen vuit anys del conflicte a Síria, la guerra està lluny d’acabar. En molts llocs del país els infants continuen patint una violència inimaginable, es veuen forçats a fugir de les seves cases, no tenen accés a serveis vitals i veuen com les seves famílies es trenquen.

Només el 2018, l’any més mortífer des que va començar la guerra, 1.106 infants van morir a causa de la violència. Els que sobreviuen ho fan amb profundes cicatrius, tant físiques com psicològiques, i estan perdent la seva infància.

“L’any passat, per aquestes mateixes dates, cridàvem a les nostres xarxes socials «7 i no més»”, recorda Javier Martos, director executiu de l’Unicef Comitè Espanyol. “Desgraciadament, un any després hem constatat no només que el 2018 ha estat l’any més cruel per a la infància des que va començar la guerra, sinó que no hi ha indicis que el conflicte acabi de moment. Els nens i nenes de Síria no mereixen ni un dia més de violència. El seu patiment ha d’acabar”.

A Síria i els països veïns, 8 milions d'infants necessiten ajuda humanitària; 5 milions continuen dins el país i més de 2,5 milions viuen com a refugiats en països veïns com Jordània, el Líban i Turquia.

La violència és un dels problemes més greus que els afecten. El 2018 les instal·lacions educatives i sanitàries van patir 262 atacs, una xifra rècord. Els artefactes explosius sense detonar van causar l’any passat 434 morts i lesions.

Després de vuit anys de guerra, més de 2 milions d'infants sirians (una tercera part de tota la població infantil del país) estan fora de l’escola. El 40% de la infraestructura educativa ha quedat danyada o destrossada. En l’àmbit de la salut, només la meitat de les instal·lacions sanitàries està operativa. La taxa de vacunació ha baixat del 80% el 2010 a menys del 50% el 2017, cosa que ha causat diversos brots de malalties.

“L'Unicef continua treballant a Síria i als països veïns per ajudar a proporcionar als nens i nenes serveis essencials de salut, educació, protecció i nutrició”, afirma Henrietta Fore, directora executiva de l’Unicef. “Però es requereix un finançament estable i sense restriccions durant diversos anys per cobrir les necessitats immediates i a llarg termini dels infants i les seves famílies a Síria i a tota la regió”.

stats