Infància 30/12/2022

Dels torrons al carbó, com sobreviure als dolços aquestes festes

Cal prioritzar les opcions amb menys sucre i que continguin vitamines, fibres o minerals

3 min
Dolços de Nadal

BarcelonaTorrons, galetes, neules, pastissos, tortell, caramels, llaminadures i fins i tot el carbó posaran a prova un any més la capacitat de les criatures i les seves famílies per mantenir-se en el terreny més saludable possible. Com a màxima general, aquests dies cal prioritzar sempre les opcions amb menys sucre (en especial quan el sucre que contenen és blanc i refinat), fugir dels productes ultraprocessats costi el que costi i maximitzar els dolços que tinguin sucres naturalment presents i aportin també altres elements interessants com vitamines, fibres, minerals, proteïnes i hidrats de carboni de qualitat. Tot dependrà del temps de què es disposi, però val la pena preparar algunes postres alternatives per a alguna de les intenses jornades gastronòmiques que tenim al davant.

Torrons, neules, galetes i panettone

Les festes de Nadal són plenes de propostes suggerents, entre les quals regnen els torrons, les neules, les galetes de mantega i de ninots de gingebre, els pastissos i l'aclamat i importat panettone. Totes aquestes delicioses menges contenen més sucre del recomanable, de manera que cal buscar opcions baixes en sucre i, en cas de no trobar-ne, limitar les quantitats que s'ofereixen i ingereixen. Així, davant de tota aquesta artilleria, es pot oferir a les criatures torrons i neules baixos en sucre.

Com a idea alternativa, sempre que es tingui temps, també es pot optar per elaborar torró casolà a base de cacau el més pur possible i la mínima quantitat de sucre, combinat, per exemple, amb fruita seca. Una altra opció és preparar bombons i trufes de cacau, molt fàcils d'elaborar, així com gelats i sorbets de fruita, com plàtan, maduixa o mango, dolços naturalment i que ajuden a pair els excessos d'aquests àpats i aporten fibra i vitamines. Igualment, també és una bona opció per a aquestes festes la pinya de temporada, que si s'ofereix de primeres a la canalla evitarà que es decantin pels dolços restants dels dies anteriors o que, com a mínim, en limitin el consum. La pinya ajudarà a fer net i també és molt típica de les festes, ja que sortosament n'és la temporada alta i es troba en un moment òptim de consum. D'altra banda, aquesta fruita també pot ser la base de moltes postres ensucrades, aprofitant els seus avantatges nutricionals.

Més en concret, per a la nit del 31, el tronc de Nadal típic de la nit de Cap d'Any es pot elaborar de manera artesanal i posant-hi el mínim de sucre possible. Millor si és de panela, no tan calòrica ni processada i amb més micronutrients. Una altra de les postres típiques d'aquesta nit és el raïm, que es pot oferir ben tallat a trossos petits als més menuts perquè sigui realment un final d'àpat dolç i en consonància amb la tradició.

Caramels, tortell i carbó

l els dies 5 i 6 arriben els caramels dels Reis d'Orient, el tortell farcit de nata i, per a tots aquells que no han estat bons jans, el carbó. Una nova bateria de sucre sembla posar a prova la capacitat de les famílies de resistir les temptacions, però no tot són males notícies: cada cop és més habitual que en les cavalcades es tirin caramels baixos en sucres, de manera que cal remenar i en la voràgine de la festa prioritzar aquests dolços. En cas de no haver-ne pescat gaires, cal menjar-ne com menys millor. El tortell de Reis, tot i tenir opcions per a diabètics, té poc remei (la seva presència de sucres), i és un dels plaers que es pot permetre gaudir als infants com a colofó final de festes, també limitant-ne la quantitat i oferint-lo després d'alguna proposta de fruita, com cítrics de temporada, per exemple. I pel que fa al carbó dolç, la quantitat de sucre d'aquest producte és molt elevada sense que hi hagi una aportació nutricional interessant, així que és millor deixar aquest no-regal com a element simbòlic al prestatge.

Per què cal mantenir a ratlla el sucre

Segons alerten els experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a l'informe Ingesta de sucre en adults i nens, els sucres contribueixen a l'augment de pes, l'obesitat i la càries dental, a banda de tenir altres efectes adversos. Per això recomanen que sempre que es pugui el sucre es consumeixi en la seva forma natural, present a la fruita sencera, per exemple. Durant les festes de Nadal també cal vetllar per mantenir al màxim certa normalitat i que les criatures no en surtin perjudicades.

stats