Infància 10/07/2021

La creativitat en infants, per què és tan important?

Com que els nins encara no gaudeixen de grans coneixements ni racionalitat, gaudeixen d’una gran capacitat imaginativa

3 min
La creativitat resulta de vital importància en l'etapa infantil

La creativitat és la facultat de crear o la capacitat de creació. A continuació veurem per què és important fomentar-la en els infants.

Principalment, la importància de la creativitat en els infants rau en el fet que els dota d’eines per millorar les habilitats tant socials com comunicatives. Però com es produeix aquesta millora? El cervell dels infants és més receptiu als estímuls que el cervell d’un adult i, com que encara no gaudeixen de grans coneixements ni racionalitat, gaudeixen d’una gran capacitat imaginativa.

A més, el cervell durant l’etapa de la infantesa té una important capacitat de desenvolupament. La creativitat resulta de vital importància en aquesta etapa, ja que és en aquest moment quan es pot canviar la configuració d’aquest òrgan i potenciar la capacitat de resposta. Les connexions sensorials que fan del cervell un òrgan capaç d’afrontar els reptes que es presenten al llarg de la vida poden ser augmentades si fomentam una ment creativa des d’edats molt primerenques.

Quins són els beneficis de fomentar la creativitat entre els més petits de la casa?

– Ajuda a desenvolupar el pensament abstracte.

– Estimula el desenvolupament cognitiu.

– Millora les capacitats comunicatives i socials.

– Aguditza i millora la resolució de problemes.

– Contribueix a un més bon desenvolupament de l’autoestima.

– Ajuda a promoure l’expressió d’ells mateixos.

Ara que ja sabem per què resulta de vital importància fomentar la creativitat des que són petits i els beneficis que això comporta, hi ha molts de pares que es demanen: què puc fer a casa nostra per a promoure la creativitat dels meus infants? Com a resposta a aquesta pregunta us deixam unes quantes respostes:

– Dona’ls llibertat creativa: dir coses als infants com “això no es fa així” reprimeix la seva creativitat. Si els més petits surten de les línies quan acoloreixen, no passa res!

– Deixa que s’equivoquin: és important que els infants aprenguin que no passa res per equivocar-se i la creativitat aquí juga un paper important, en tant que quan s’equivoquen cerquen altres alternatives per solucionar els seus problemes.

– Incentiva la seva curiositat: els nins sempre toquen, exploren i observen el seu entorn. D’aquesta manera descobreixen per si mateixos com és el món que els envolta.

– Exhibeix les seves creacions: demostrar als fills la importància que els pares donen a les seves creacions afavoreix l’autoestima. Per exemple, podeu penjar els dibuixos a la gelera, deixar-los sortir al carrer disfressats, penjar les manualitats a la paret, etc.

– Ofereix-los una àmplia varietat de materials i experiències creatives: d’aquesta forma podran triar què fer, amb quins materials, quins els agraden més o menys...

– Adapta’t als seus gustos: si, per exemple, observes que als teus fills els agrada més cantar i ballar que pintar, ofereix-los aquestes activitats més sovint, posa’ls vídeos musicals, apunta’ls a activitats que vagin d’acord amb els seus gustos. D’aquesta manera, fomentaràs els interessos dels teus infants.

– Tria activitats que siguin del seu nivell: això significa que les activitats creatives que proposis han d’estar adequades per al nivell dels teus fills. No es recomana oferir-los tasques que els resultin massa fàcils (perquè s’avorriran) ni massa difícils (perquè es poden arribar a frustrar).

– Porta a terme activitats creatives amb els teus fills: això us aportarà un temps de qualitat plegats. En l’ambient de confiança que suposa jugar en família, els infants podran aprofitar al màxim les seves capacitats creatives.

Emma Albertí és membre del departament de xarxes socials de l’Intitut Balear de Pediatria

stats