Criatures 03/08/2019

La Costa d'Ivori, a l'avantguarda en el reciclatge de plàstics

Obre al país la primera fàbrica que produirà maons de plàstic per construir aules escolars

UNICEF, Comitè Balears
2 min
Costa d'Ivori, a l'avantguarda en el reciclatge de plàstics

L'Unicef, en aliança amb l'empresa social colombiana Conceptos Plásticos, ha anunciat la creació de la primera fàbrica que convertirà residus plàstics recollits a la Costa d'Ivori en maons modulars de plàstic. Es tracta d'uns maons fàcils de muntar, duradors i de baix cost que s'utilitzaran per construir escoles necessàries en aquest país de l'Àfrica occidental.

“Aquesta fàbrica serà pionera en la creació de solucions intel·ligents i escalables per a les principals dificultats educatives a què s'enfronten els nens i les comunitats de l'Àfrica”, explica Henrietta Fore, directora executiva de l'Unicef. “Té un triple potencial: proporcionar més escoles per als infants de la Costa d'Ivori, aconseguir que hi hagi menys residus plàstics al medi ambient i generar vies d'ingressos addicionals per a les famílies més vulnerables”.

A la Costa d'Ivori cal construir-hi 15.000 aules per atendre les necessitats dels nens i nenes que no tenen un lloc on estudiar. Per ajudar a suplir aquesta mancança, s'utilitzarà plàstic reciclat recollit de zones contaminades d'Abidjan i els voltants. Amb aquests materials es construiran 500 aules per a més de 25.000 nens i nenes en un termini màxim de dos anys. La idea és augmentar la producció posteriorment.

Només a Abidjan es produeixen més de 280 tones de residus plàstics cada dia, i només es recicla prop d'un 5%, la resta sol acabar en abocadors de comunitats de baixos ingressos. La contaminació dels residus plàstics agreuja les dificultats d'higiene i sanejament ja existents. A més, la mala gestió dels residus és la causa del 60% de casos de malària, diarrea i pneumònia en nens, que, al seu torn, són les principals causes de morts infantils a la Costa d'Ivori.

Els maons estaran fets 100% de plàstic i són incombustibles. Són un 40% més barats, un 20% més lleugers i duren centenars d'anys més que els materials convencionals de construcció. A més, són resistents a l'aigua, tenen bon aïllament i estan dissenyats per aguantar vents forts.

A més de les inversions per construir a la Costa d'Ivori, s'està valorant dur aquest projecte a altres països, primer dins la regió i posteriorment en altres regions. A l'Àfrica occidental i central hi ha una tercera part del total de nens del món en edat d'anar a escola a primària i una cinquena part dels nens en edat de fer-ho al primer nivell de secundària sense escolaritzar.

stats