Infància 22/05/2021

Les convulsions febrils

Mai hem d’introduir cap objecte a la boca ni tampoc hi hem de ficar els dits

1 min
Les convulsions febrils solen ocórrer en infants petits, d’entre 6 mesos i 5 anys

Les convulsions febrils poden arribar a resultar aterridores per als pares. T’explicam què són i com actuar.

Per fer una descripció d’aquesta afecció contestarem cinc preguntes de les més freqüents:

1.

Què són?

Les convulsions o crisis febrils són episodis de convulsions causades per un procés febril a conseqüència d’una infecció. Normalment solen ocórrer en nins petits, d’entre 6 mesos i 5 anys, amb un desenvolupament normal i sense malalties de base. Normalment es donen el primer dia de la febre.

Tot i que aquests episodis poden causar una gran por en els pares, solen ser inofensives, de durada curta i no representen signes d’un problema greu de salut.

2.

Quins símptomes tenen?

En general, els nins que pateixen episodis de convulsions febrils solen presentar tremolors en braços i cames i fins i tot poden perdre el coneixement. Aquests símptomes van acompanyats de febre de més de 38 °C.

Al seu torn, es poden classificar en convulsions febrils simples i complexes. Les primeres són les més comunes, duren entre uns pocs segons i 15 minuts i no es repeteixen en un període de 24 hores. Les segones, tenen una durada de més de 15 minuts i ocorren més d’una vegada en un període de 24 hores.

3.

Què hem de fer i què no?

El primer que hauríem de fer i el més important és mantenir la calma. Les convulsions febrils dels nostres fills poden causar un gran sentiment de por en els pares, però és important que ens mantinguem tranquils.

Segon, tombar el nin de costat, sobre un costat, perquè pugui respirar més bé.

Tercer, hem d’assegurar-nos que no hi hagi objectes a prop amb els quals pugui copejar-se i fer-se mal. També és important aclarir les vies aèries i evitar que tinguin objectes a la boca, com per exemple xumets o juguetes.

El que no hem de fer mai és introduir cap objecte a la boca ni tampoc hem de ficar-los els dits a la boca. És creença popular que hauríem de fer això, ja que, si no ho feim, es podrien empassar la llengua, però això és un mite. Una persona no es pot empassar la seva pròpia llengua.

4.

Hem d’anar a l’hospital?

Si és la primera vegada que els vostres fills tenen una crisi febril és convenient acudir a un centre sanitari, ja que, d’aquesta manera, els metges poden determinar les causes que provoquen la febre. En general no es requerirà l’hospitalització.

Així mateix, és aconsellable acudir al servei d’urgències si les convulsions s’allarguen massa en el temps (durant més de 15 minuts) o si l’infant presenta símptomes com irritabilitat, somnolència, mal de cap intens o vòmits.

5.

I les conseqüències?

Si bé les convulsions febrils poden resultar molt impactants i poden provocar sensacions de por als pares, generalment no ocasionen danys posteriors. A més, en la majoria dels casos no es necessita cap estudi o tractament especial.

Cal destacar que les mesures físiques, com banys d’aigua tèbia, o l’administració d’antitèrmics no poden prevenir l’aparició d’aquesta afecció. El tractament de la febre en aquests casos ha de ser el mateix que es dona a nins amb febre que no pateixen convulsions.

Emma Albertí és membre del Departament de xarxes socials de l’Institut Balear de Pediatria

stats